BIZIT plus

Vimeo omogućio korisnicima da postanu hologrami

Hologrami više nisu samo stvar naučno-fantastičnih filmova, budući da je Vimeo objavio da donosi emitovanje “volumetrijskih sadržaja” u realnom vremenu.

PCPress.rs Image

Naime, iz Vimeo-a je 8. oktobra stiglo uputstvo koje običnim korisnicima pomaže da kreiraju, te emituju 3D video sadržaje u kojima su sami glavni junaci, što bi trebalo da pomogne onima koji su zainteresovani za nove medije, ali im određeni alati do sada nisu bili dostupni. Ono što Vimeo pokušava jeste da unapredi koncept koji je poneo ime “telepresence,” a koji podrazumeva ideju o „živom prisustvu u virtuelnom 3D prostoru“ koja prikazuje događaj koji se negde zaista odvija u realnom vremenu.

Vimeo je ponudio uputstvo koje korisnike vodi korak po korak ka kreiranju 3D video sadržaja, a korisnicima će biti neophodna kamera za dubinsko snimanje, te Vimeo Live članstvo, kao razumevanje koda koji omogućava izvršavanje neophodnih radnji. Kada savladaju sve ono što se zahteva korisnici mogu da koriste Vimeo Depth Viewer, kako se zove novi 3D interfejs za kameru, a koji funkcioniše zajedno sa besplatnim open-source softverom Open Broadcaster, koji omogućava da se 3D video sadržaji emituju uživo. Depth Viewer funkcioniše tako što „boji“ 3D video sadržaje, te plavičasti pikseli znače da je neki objekat daleko, dok crveni da je blizu, što čini da sadržaj koji se emituje dobije dubinu, te izgleda realnije.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Vimeo uputstva za emitovanje holograma ipak nisu toliko jednostavna da bi bila dostupna baš svima, ali ipak ovu tehnologiju približavaju običnim korisnicima, budući da eliminišu potrebe za skupim hardverom koji je do sada omogućavao kreiranje sličnih sadržaja.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: