PC Press Studio

VKontakte se vratio u Apple App Store

Apple je u septembru iz svoje prodavnice sklonio VKontakte i Mail.ru, a potez je došao kao posledica sankcija. Nepunih mesec dana kasnije se sve vratilo na staro, a iz kompanije kažu da se to dogodilo nakon što je utvrđeno da aplikacije nisu u većinskom vlasništvu entiteta koji je pod sankcijama.

PCPress.rs Image

Za uklonjene (pa vraćene) aplikacije je odgovorna grupa VK, a ponovo su dostupne nakon što je kompanija obezbedila dokaze da nije u vlasništvu finansijskih institucija koje su obuhvaćene sankcijama. Društvena mreža i mejl aplikacija su tako ponovo aktivne, a nakon što su kompaniji Apple poslali dokumenta koja su razjasnila zabunu oko toga kome pripadaju.

VKontakte je nešto poput ruskog Facebook-a i među najpopularnijim  je mrežama u zemlji, što znači da Apple ima koristi od toga da je zadrži u App prodavnici. Otkad je počela invazija na Ukrajinu Apple ne prodaje svoje proizvode u zemlji, a Apple Pay ne radi budući da su i ruske banke pod sankcijama.

PCPress.rs Image

Aplikacije koje nisu u vlasništvu kompanija i institucijama koje su pod sankcijama su za sada izgleda bezbedne, a ostaje da se vidi kako će se situacija menjati ubuduće.

Pročitajte i:  Na raskrsnici: X86 ili ARM

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,