ERP 2024

Vlada Srbije: Nastavak kampanje za bezbednost dece na Internetu

PCPress.rs ImageNa konferenciji za novinare koju je povodom Evropskog dana bezbednosti dece na Internetu organizovalo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, predstavljeni su dosadašnji rezultati nacionalne kampanje za bezbednost dece na Internetu „Klikni bezbedno“, kao i planirane aktivnosti za 2010. godinu. Na konferenciji su govorili Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija, Ćel Morten Jonsen, generalni direktor Telenor-a, Aleksandar Šperl, generalni direktor Vip-a i Sava Radulović, zamenik beogradskog višeg tužioca iz tužilaštva za visokotehnološki kriminal.
Dan bezbednosti na Internetu (Safe Internet Day) je ustanovljen 2004. godine na inicijativu Evropske unije koja promoviše bezbednu upotrebu Interneta i mobilnih telefona kod dece i mladih. Od tada se svakog februara kroz seriju događaja i aktivnosti u celom svetu ukazuje na značaj zaštite dece na Internetu. Ovogodišnji slogan globalne kampanje je „Razmisli pre nego što postaviš“ (Think before you post).
Nakon istraživanja koje je Ministarstvo sprovelo krajem prošle godine, u toku kojeg je došlo do podataka da je sve više dece u Srbiji koja su na neki način bila ugrožena na Internetu, Ministarstvo za telekomunikacija i informaciono društvo Republike Srbije nastavlja kampanju „Klikni bezbedno“ i u 2010. godini. U okviru kampanje, Ministarstvo će sprovesti edukacije psihologa, pedagoga i saveta roditelja na temu bezbedne upotrebe Interneta, kako bi oni te informacije mogli preneti nastavnicima u školama i roditeljima. Ministarka Matić je najavila da će edukacije početi od 1. marta, najpre u osnovnim školama u Beogradu (uz podršku opštine Stari Grad koja je za ovu akciju ustupila svoje prostorije), a zatim i u celoj Srbiji. Podršku projektu su dali i Ministarstvo prosvete i Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal, čiji će predstavnici biti predavači.
U On-lajn istraživanju o bezbednosti dece na Internetu koje je sprovelo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo u periodu od 20. decembra prošle, do 20. januara ove godine među roditeljima dece do 18 godine, pokazalo je da je najveći broj roditelja svestan da njihova deca koriste Internet i kada oni nisu kod kuće, da većina dece koristi Internet više od dva sata dnevno, kao i da roditelji deci omogućavaju pristup Internetu kao nagadru za završene domaće zadatke. Najveći broj roditelja smatra da pristup Internetu ne može da naškodi deci.
Oko 30% ispitanika ima bar jedno negativno iskustvo stečeno na Internetu, ili poznaju osobu koja je na ovaj način doživela neprijatnost, a više od 40% ispitanika je zabrinuto zbog mogućnosti lažnog predstavljanja sagovornika na Internetu. U delu istraživanja sprovedenom među mlađima od 18 godina, zaključeno je da većina ispitanika ima jednostavan pristup računaru kod kuće, više od 90% njih ima profil na Facebook-u, više od 60% ispitanika ima među prijateljima ljude koje ne poznaje i četovalo je sa nepoznatim osobama, dok je 35% njih razmenjivalo fotografije.
Poruka deci je jednostavna – istražujte svet Interneta i koristite sve njegove prednosti, ali budite uvek na oprezu i posavetujte se s roditeljima, nastavnicima, pa i sa drugarima, uvek kada naiđete na nešto sumnjivo.
Poruka roditeljima – raspitajte se o svim opasnostima, ali nemojte deci ograničavati slobodu. Važno je da uspostavite jasnu i iskrenu komunikaciju sa decom oko korišćenja Interneta i računara uopšte, što će vam omogućiti pravovremenu reakciju na sumnjive pojave, uz očuvanje privatnosti dece.

Pročitajte i:  Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

Izvor: Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,