PC Press Studio

Vucomm: Šta sve treba da znate o HDTV IP kamerama

Potražnja za televizorima sa što većom rezolucijom je iz godinu u godinu sve veća. Nudeći znatno veću rezoluciju od SD (Standard definition-rerezolucija koju koriste stari televizori) i širu sliku,HDTV  daje bioskopski pogled na širokom ekranu televizora i predstavlja danas najtraženiji uređaj. Ali postavlja se pitanje, da li je HDTV najbolje rešenje za video nadzor.

HDTV i megapiksel – razlika? HDTV IP kamera je megapiksel kamera prema HDTV  standardima. U zavisnosti od modela, HDTV IP kamera daje rezoluciju između 1  i 2.1 megapiksela pri brzini frajmova do 30 fps, koristeći H.264 kompresiju.
Pre nego što su se pojavile HDTV IP kamere, megapikselne kamere su zauzimale primarnu poziciju na tržišu nudeći istovetnu rezoluciju i wide screeen format samo što nisu imale predznak „HD“ .Bitna razlika između HDTV i megapiksel kamera je u ograničenju rezolucije. Megapiksel kamere nemaju ograničenje u rezolucji za razliku od HDTV kamera koja ograničava na  2.1 megapiksela (1920×1080).

Da li je HDTV bolji jer je postao standard?

HDTV  je standard koji je nastao kao potreba televizijske industrije. Za razliku od  televizijskog sistema, kod video nadzora, kvalitet snimka je najbitniji faktor a ključni problem s kojim se susreću korisnici je  H.264 kompresija. H.264 je odličan za HD video striming pri niskoj učestanosti signala (bit rates) ali tu nastaje problem jer primenjuje vrlo visoku kompresiju a na taj način ograničava i rezoluciju .Takva je priroda H.264 kodeka i ima smisla prilikom živog prenosa slika ali ne za ispitivanje onoga što smo snimali jer  su detalji slike izuzetno slabi.

Da li HDTV nudi najbolji kvalitet slike?

Kada govorimo o kvalitetu slike, HDTV ne nudi veće mogućnosti od megapiksel tehnologije jer kao što smo i ranije pomenuli, ograničava razoluciju na 2.1 megapiksel. Poređenja radi, Mobotix 3.1 megapiksel daje 51% veću rezoluciju slike nego HDTV IP kamera i snima znatno veću oblast nego HD format. Na slici je prikazan primer uočavanja detalja u zavisnosti od rezolucije kamere.

clip_image002

Čemu onda toliko buke oko HDTV-a?

Termin “HD” je marketinški trik koji koriste proizvođači IP kamera koji znaju da masovno tržište  termin HD poistovećuju sa izuzetno  visokim kvalitetom slike. Ali ne dajte da vas to zbuni!? HDTV predstavlja najbolji kvalite slike  televizora,  dok, kada govorimo o video nadzoru, megapiksel tehnologija nudi znatno veću rezoluciju I kvalitet slike.

Mobotix 3.1 megapiksel daje 51% veću rezoluciju slike nego HDTV IP kamera i snima znatno veću oblast nego HD format.

Izvor:: : Vucomm

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,