Računari i Galaksija

WCIT 2010: Usvojena Amsterdamska deklaracija

PCPress.rs ImageNa završnoj sednici 17. svetskog IT kongresa (WCIT, World Congress on Information Technologies), održanog proteklih dana u Amsterdamu, usvojena je Amsterdamska deklaracija. Deklaraciju je predstavila holandska ministarka ekonomije, Maria Van der Hoeven.
Deklaracija pod nazivom „Digitalni put do oporavka“ (The Digital Road to Recovery), naglašava obavezu korišćenja informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) za stimulaciju ekonomskog oporavka, i ukazuje na izazove kojima je društvo danas izloženo, kao što su klimatske promene, zdravstvena zaštita i kvalitet života. Deklaracija pruža punu podršku razvoju informacionih i komunikacionoh tehnologija, zbog njihove važnosti za globalni ekonomski oporavak.
Ministarka Van der Hoeven je istakla važnost brze primene zaključaka iz Amsterdamske deklaracije i navela primer saradnje holandske vlade i ICT sektora koji se trude da smanje emisiju CO2, naglasivši da je neophodno više ovakvih zajedničkih akcija širom sveta. U tom cilju je otvoren web sajt http://doa.wcit2010.org/, sa ciljem da se u akciju uključi što više zainteresovanih strana. Pozitivni rezultati će otvoriti put procesu koji će se proširiti i mnogo dalje od Amsterdama, a čiji će rezultati biti predstavljeni na sledećem kongresu WCIT koji će se održati 2012. godine u Montrealu. Henk Broeders, predsednik ICT kancelarije, izjavio je da je na ovaj sajt već pristiglo 70 interesantnih projekata.
Amsterdamska deklaracija i njen “poziv na akciju” predstavljaju prvi korak ka primeni Ministarske deklaracije Granade i Digitalne agende EU. Na samitu G20 zemalja koji se u junu održava u Torontu, biće predložena podrška ovoj deklaraciji, a za sada su je, između ostalih, podržali holandska ICT kancelarija, ministarstvo ekonomije, grad Amsterdam, predstavnici Španije kao predsedavajuće zemlje EU i Evropska komisija.

Izvor: WCIT

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,