BIZIT plus

WhatsApp snizio minimalni dozvoljeni uzrast za upotrebu aplikacije u Evropi na 13 godina

WhatsApp je snizio minimalni uzrast potreban za upotrebu aplikacije u Evropi sa 16 na 13 godina.

PCPress.rs Image

Novo starosno ograničenje stupilo je na snagu prošlog četvrtka i izazvali ogromne reakcije. WhatsApp je snizio starosnu granicu za upotrebu aplikacije sa 16 na 13 godina u Evropi, a istu izmenu najavio za februar za teritoriju Velike Britanije.

Ovo je izazvalo revolt kod svih zagovornika prava detata koji tvrde da Meta na ovaj način namerno izlaže mlade ljude rizicima. Zagovornici prava dece smatraju da deca navednog uzrasta nisu u dovoljnoj meri svesna rizika niti načina zaštite. Sve zainteresovane strane apeluju na WhatsApp da odustane od ove odluke.

Meta je tokom prošle godine smanjivala starosno ograničenje na svim platformama u SAD-u. Minimalna starosna granica je padala sa 13 na 10 godina. Uprkos svim pritiscima američkih zakonodavaca, Meta je nastavila po svome.

Ovaj potez Mete jasno ukazuje da ih rizici, prava i bezbednost dece uopšte ne zanimaju. Njih zanima isključivo profit i što veći obim kontrole nad ponašanjem. U svakom slučaju, svaka vrsta izloženosti napadima, pritiscima ovim platformama idu na ruku. Za rad i prihode Mete je svaki strah odličan jer je prostor za kontrolu i manipulaciju.

Pročitajte i:  WhatsApp sada omogućava da prikačite do 3 poruke u četovima

Spuštanje starosne granice još jednom samo pokazuje da zakon nema nikakvu funkciju kada su u pitanju tehnološki giganti. Zakon jedino može novčano da kazni neku od platformi ali ne i da utiče na njihov način rada, strategije i ciljeve. Društvene platforme, kao i mnoge tehnološke kompanije, jače su od država. Ujedno se postavlja pitanje da li samo pratimo jedan igrokaz, naivno verujući da zakonodavci zaista žele da se klima i atmosfera promeni? Jasno je da i njima ide na ruku kontrola i manipulacija strahom.

Izvor: cnn.com

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *