Wikipedia dobija prvi desktop redizajn u poslednjih 10 godina

Wikipedia je integralni deo internet kulture već skoro dvadeset godina, te korisnicima omogućava da različite teme pretražuju sa svojih računara, tableta ili telefona. Sada dobija osveženje u obliku redizajna, a kako bi postala pristupačnija novim i mlađim korisnicima.

PCPress.rs Image

Kao najkorisnija novina ističe se to što će korisnici sada moći lakše da prelaze na sekcije koje ih interesuju u okviru nekog članka, a bez beskonačnog skrolovanja. Sa leve strane svake stranice pojavljivaće se padajući meni, što će, kako se tvrdi, čitaocima omogućavati da brže dođu do delova teksta koji ih zanimaju. Wikipedia pored toga dobija i taster za promenu jezika u okviru stranice koja se čita, te poziciju za pretraživanje koja bi trebalo da pojednostavi potrage u okviru sajta. Tu je i novi logo, koji će od sada zauzimati manje mesta na stranici.

PCPress.rs Image

Wikimedia Foundation je najavila da će se promene dešavati tokom dužeg vremenskog perioda, te će korisnici moći da testiraju nove opcije pre nego se zvanično pojave. Primena novih opcija za desktop trebalo bi da se privede kraju do decembra 2021. godine, a još uvek nema informacija o tome da li slične promene očekuju i mobilnu platformu.

Pročitajte i:  Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,