BIZIT plus

Windows 8: instalacija u praksi

Windows-8-prepPrva iskustva s instalacijom Windows 8 Consumer Preview verzije pokazuju da publikovana adresa za preuzimanje ukazuje na ESD verziju instalacije. Electronic software distribution (online distribution, digital distribution) je način isporuke sadržaja bez fizičkog medija, ali podrazumeva da nakon prenosa sadržaj automatski instalira ili da se istom instalacionom alatkom presnimi na poseban instalacioni medij (CD, DVD, USB) za kasniju instalaciju.

U slučaju Windows 8 ESD distribucije, sve što počnete da preuzimate sa adrese http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/consumer-preview biće smešteno u WindowsESD folder na sistemskom disku vašeg računara, odakle možete nastaviti instalaciju Consumer Preview verzije, a biće vam ponuđene opcije nadogradnje tekućeg sistema (upgrade) ili multiboot instalacija na neku drugu particiju ili disk.

Windows 8 Consumer Preview nije moguće deinstalirati, a naravno, ozbiljan korisnik ne instalira beta verzije operativnih sistema dok fizički ne otkači sistemsku particiju koju koristi za normalan rad, pa će vam sigurno nedostajati uobičajena distribucija. ESD setup nudi pripremu ISO datoteke koju možete na narežete na DVD ili  pripremu butabilnog USB-a, ali za tradicionaliste, Microsoft je  pripremio Windows 8 CP i u klasičnom ISO obliku. Datoteke ćete naći na adresi: http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/iso. Raspoložive su obe verzije (32 i 64-bit), a za obe važi jedinstven aktivacioni ključ: DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J.

Pročitajte i:  Microsoft sprema redizajn Copilota

Minimalni hardverski zahtevi za Windows 8 CP su:
Procesor: 1 gigahertz (GHz) ili brži
RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) ili 2 GB (64-bit)
Slobodan prostor na hard disku: 16 GB (32-bit) ili 20 GB (64-bit)
Grafička karta: po standardu Microsoft DirectX 9 ili jača

Za one koji žele da nadograde neki sistem, važno je napomenuti da je moguće nadograditi sve Windows verzije od XP-a na dalje uz ograničenja za prenos korisničkih podešavanja. Tako se pri nadogradnji Windows XP i Windows Developer Preview verzija prenose samo korisnički nalozi i datoteke; ako apgrejdujete Vistu preneće se i podešavanja Windows-a, a u slučaju apgrejda Windows-a 7 imaćete na raspolaganju i sve programe koje ste instaliraliu u “sedmici”.

Prvi sprovedeni upgrade trajao je oko 75 minuta. Unapređen je netbook računar s Windows 7 instalacijom, dva korisnička naloga i nešto raznolikog softvera o čijem ćemo vas zdravlju nakon upgrade-a naknadno obavestiti. Za početak, Office 2010 i Live Esentials sa svim pripadajućim servisima rade normalno…

Prvo razočaravajuće obaveštenje je da skoro sve Metro aplikacije odbijaju da rade na standardnoj netbook rezoluciji (1024×600), pa morate da omogućite minimalno zahtevanu rezoluciju od 1024×768. To možete učiniti trikom opisanim u časopisu PC Press broj 178 (rubrika Windows bajtovi), a trik radi i na Windows 8 verziji.

Pročitajte i:  Microsoft optužio Rusiju za novi hakerski napad

Takođe, većina Metro aplikacija koje se oslanjaju na Microsoft servise zahteva da se na računar logujete pomoću LiveID naloga. Da biste promenili način logovanja, morate da potražite odgovarajuću stavku u kontrolnom panelu: Settings / More PC settings / Users / Switch to a Microsoft account.

Naravno, ovo su informacije za nejnestrpljivije, a opširniji prikaz Windows-a 8 Consumer Preview potražite u aprilskom izdanju časopisa PC Press (broj 187).

Facebook komentari:

One thought on “Windows 8: instalacija u praksi

  • 01. 03. 2012. at 23:04
    Permalink

    Ja ću da probam da ga instaliram kao virtuelnu mašinu, pa da vidimo…

Comments are closed.