Windows – Povećan taskbar preview

Kada pomeramo kurzor miša preko Windows 7 taskbar‑a, iznad svakog tastera koji reprezentuje aplikaciju prikazuje se umanjen sadržaj prozora te aplikacije ili više prozora, ukoliko je, recimo, istovremeno otvoreno više instanci ili dokumenata.

22-Windows-PovecanTaskbarPreview1Jednostavan klik na preview prozorče nas prebacuje tamo gde smo se uputili. Ovakav instant pregled je vrlo koristan kada želimo brzo da preskačemo između različitih aplikacija i prozora, a Alt+Tab, koji takođe prikazuje preview prozorčiće, nas zbunjuje svojim često haotičnim sortiranjem. Ovo generisanje sličica donekle usporava rad operativnog sistema, ali ukoliko radimo na jakom računaru i posedujemo veliki ekran, možda bismo mogli da sebi priuštimo luksuz uvećanih preview objekata. Pokrenimo Regedit i potražimo ključ HCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Taskband.

U desnom delu panela, desnim klikom kreirajmo DWORD vrednost i nazovimo je MinThumbSizePx. Sledi dupli klik na novo polje, biranje Decimal opcije i podešavanje vrednosti na 350. Da bi vrednost promenila ponašanje operativnog sistema neopodan je restart. Sami potražite prave dimenzije prozora, igrajući se sa ovom konstantom. Da vratimo vrednost na početnu, dovoljno je da obrišemo ključ, restartujemo računar i thumbnail prozorčići će opet biti oni stari.

Pročitajte i:  Uslužni programi: Potpuno deinstaliranje

Ladislav Struharik

(Objavljeno u časopisu PC#198)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: