Računari i Galaksija

Windows – Snipping Tool snima ekran

Kada objašnjavate funkcionalnost operativnog sistema ili korisničkog programa, najbolje je da opis upotpunite slikom, jer ona može da vam uštedi hiljadu reči.

18-Windows-SnippingToolProgramčić Snipping Tool se nalazi u Accessories grupi All Programs Windows glavne meni stavke iza Start tastera. Nešto brže ćete pronaći alatku kada kliknite na Start pa počnete da kucate Snipping u polju Search programs and files. Negde na pola kucanja, pred vama će se pojaviti prečica do Snipping Tool‑a. Nakon klika na nju, dobićete mogućnost da selektujete deo ekrana ili ceo ekran.

Selektujte željeno klikom i prevlačenjem pravougaonika tako da zahvati potrebnu zonu. Pošto obeležite selekciju, otvara se jednostavan grafički program sa rudimentarnim alatima za naglašavanje, docrtavanje i dopisivanje teksta. Nudi vam se mogućnost da izaberete odgovarajuću olovku kojom možete slobodnom rukom nešto da zaokružite, dopišete ili docrtate. Nakon toga možete i da dodatno naglasite ili podvučete delove koji zaslužuju pažnju pomoću Highlighter alata. Ukoliko nešto pogrešite, tu je i uobičajena gumica za brisanje koja će vas vratiti unazad. Kada ste završili editovanje, možete da snimite sliku u fajl ili je iskopirate na clipboard i preko njega je prebacite u neki kompleksniji grafički editor na finiju doradu. Na kraju, ilustraciju možete direktno da pošaljete elektronskom poštom, koristeći Microsoft Outlook ili neki sličan program.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Ladislav Struharik

(Objavljeno u časopisu PC#198)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: