BIZIT plus

Uklanjanje razmaka i preloma u Wordu

Kada radimo copy & paste teksta iz raznih Web izvora u Word, dešava se da tekst bude prepun lošeg formatiranja koje je potrebno pročistiti.

Word-Uklanjanje-razmaka-i-prelomaJedan od najčešćih problema je pojavljivanje lošeg preloma i znakova za novi red i novi paragraf na neodgovarajućim mestima. Drugi problem su suvišni znakovi razmaka koje dizajneri ponekad nekontrolisano ubacuju da bi dobili lepši efekat na svojim stranicama. Da bismo bolje sagledali problematično formatiranje, koje je prikriveno, tj. nevidljivo za editovanje, trebalo bi da uključimo prikaz formatiranja u Paragraph sekciji Home ribbon‑a. Nakon ovoga videćemo sve znakove za novi red/paragraf, kao i razmake. Nakon ovog vizuelnog isticanja možemo da prionemo na neophodne ručne intervencije.

Ako je problematično formatiranje mnogo zastupljeno, trebalo bi uraditi masovnu, automatsku pretragu i zamenu. Pritisnite Ctrl+H i pojaviće se Find and Replace dijalog. Ukoliko želimo da uklonimo znakove za novi paragraf, potrebno je kao u polje Find what zadati ^P, a u Replace with staviti blanko. Ukoliko se uklanjaju suvišni znaci za novi red, pretraživani simbol se reprezentuje sa ^L. Višestruke znakove razmaka uklanjamo tako što u Find what unesemo dva razmaka, a u Replace with stavljamo samo jedan razmak. Ukoliko u tekstu postoje veliki nizovi suvišnih razmaka, potrebno je istu pretragu ponoviti više puta. Bez brige, ovaj Replace svakog puta prepolovi broj dupliranih znakova, pa je čišćenje i najopterećenijih tekstova relativno brzo.

Ako ste napredni korisnik paketa Microsoft Office, možete zadati komandu kojom se pronalazi više, recimo od 2 do 9, sukcesivnih blankova, nešto nalik na ( {2‑9}) u Find what polju.

(Objavljeno u PC#193)

Facebook komentari:

1 thoughts on “Uklanjanje razmaka i preloma u Wordu

  • 03. 01. 2013. at 09:40
    Permalink

    Zašto “paragraf”? Valjda pasus?

Comments are closed.