ePlaneta

Word – Default program

Microsoft Word nakon instaliranja paketa Microsoft Office uvek postaje default program za editovanje svih ektenzija koje mu pripadaju.

PCPress.rs ImageMeđutim, povremeno se dešava da druge aplikacije preuzmu Word‑ove ekstenzije; to se neće desiti ako pažljivo čitate kontrolna pitanja pri instalaciji, ali ko još to radi… a dešava se i da deinstaliramo neki program, a pojedine ekstenzije ne obnove vezu sa Word‑om, pa se fajlovi uopšte ne mogu otvoriti dvoklikom.

Otvorite Control Panel, pronađite sekciju Default programs i izaberite Associate a file type or protocol with a program. U spisku ekstenzija obavezno odaberite .Doc i .Docx, a Word‑u možete da dodelite i neke druge ekstenzije koje se odnose na tekstove. Tekstualne datoteke koje sadrže razne sistemske podatke i moraju ostati u najjednostavnijem ASCII formatu ipak prepustite starom dobrom Notepad‑u ili nekoj njegovoj sofisticiranijoj zameni. Obratite pažnju na to da ćete za svaku ekstenziju morati posebno da kliknete na Change program… i pogledati da li vam je već ponuđen Word kao opcija ili ćete morati pomoću Browse da ga pronađete u folderu gde je Office instaliran.

PCPress.rs Image(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,