Zebra

Word – Default program

Microsoft Word nakon instaliranja paketa Microsoft Office uvek postaje default program za editovanje svih ektenzija koje mu pripadaju.

Međutim, povremeno se dešava da druge aplikacije preuzmu Word‑ove ekstenzije; to se neće desiti ako pažljivo čitate kontrolna pitanja pri instalaciji, ali ko još to radi… a dešava se i da deinstaliramo neki program, a pojedine ekstenzije ne obnove vezu sa Word‑om, pa se fajlovi uopšte ne mogu otvoriti dvoklikom.

Otvorite Control Panel, pronađite sekciju Default programs i izaberite Associate a file type or protocol with a program. U spisku ekstenzija obavezno odaberite .Doc i .Docx, a Word‑u možete da dodelite i neke druge ekstenzije koje se odnose na tekstove. Tekstualne datoteke koje sadrže razne sistemske podatke i moraju ostati u najjednostavnijem ASCII formatu ipak prepustite starom dobrom Notepad‑u ili nekoj njegovoj sofisticiranijoj zameni. Obratite pažnju na to da ćete za svaku ekstenziju morati posebno da kliknete na Change program… i pogledati da li vam je već ponuđen Word kao opcija ili ćete morati pomoću Browse da ga pronađete u folderu gde je Office instaliran.

(Objavljeno u PC#191)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,