Word – Zamena postojećeg teksta i formatiranja

Zamena postojećeg teksta spada među najmoćnije funkcionalnosti uređivanja teksta kojima je Microsoft Word zadobio poverenje korisnika kada se probijao kao neprikosnoveni standard. Tokom vremena ova funkcionalnost postepeno je sazrevala i sada vrlo fleksibilno omogućava raznovrsne zamene, počevši od najjednostavnijih promena reči ili fraza pa do promena formatiranja i stila, kao i zamene velikih i malih slova. Naravno, sve ove kombinacije mogu da se ukomponuju u vrlo složene uslove obrade.

WordZamenaPostojecegTekstaPočnimo zamenu tako što ćemo pokrenuti Find and Replace dijalog koji se nalazi u Editing grupi Home tab‑a Word ribbon‑a. Potrebno je da kliknete na Replace ikonu ili, ukoliko više volite tasterske prečice, pritisnete Ctrl+H.

Najprostija, a ujedno i najčešća upotreba ogleda se u popunjavanju Find What polja rečju ili grupom reči koje se traže, a polja Replace With rečima, odnosno frazom koja se umeće umesto postojeće formulacije. Da bismo pronašli prvo pojavljivanje kliknemo na Find Next, a ukoliko smo se iz prikazanog konteksta uverili da želimo zamenu, kliknemo na Replace ili Replace All ako smo sigurni da je potrebno zameniti sva pronađena pojavljivanja.

Hajde da se poigramo s formatiranjem. Obojićemo neke delove teksta u crveno, promenom boje fonta. Zamena formatiranja izvodi se korišćenjem proširenog Find and Replace dijaloga koji se pojavljuje kada kliknemo na dugme More, nakon čega otkrivamo nove opcije pretrage i zamene. Ne popunjavamo Find What, već kliknemo na Format, a nakon toga na Font. U Font Color galeriji pronađite crvenu boju. Nakon toga kliknemo na Replace With polje, ali ga ostavimo prazno. Kliknemo na Format, pa na Font i u Font Style listi kliknemo na Bold Italic i potvrdimo sa OK. Klikom na Replace All menjamo sav crven tekst bold italikom.

(Objavljeno u časopisu PC#220)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,