X izgubio sudski spor protiv izraelske kompanije

Američki sudija je odbacio tužbu u kojoj je X optužio izraelsku kompaniju. X je optužio kompanija za skidanje podataka, ilegalno kopiranje i prodaju sadržaja i alata koji omogućavaju drugima da kopiraju i prodaju sadržaj, sa društvene medijske platforme.

PCPress.rs Image

Bright Data Ltd nije kriv

Sudija saveznog u San Francisku je presudio da X, nije uspeo da potvrdi da je Bright Data Ltd prekršio njegov korisnički sporazum. Sud je nave oda korišćenje alata za skidanje podataka nije inherentna prevara. Takođe i da davanje društvenim medijskim kompanijama slobodu da odlučuju o tome kako se javni podaci koriste “rizikuje moguće stvaranje informacionih monopola koji bi bili na štetu javnog interesa.”

Sud je takođe naveo da X nije imao pravo na “de facto vlasništvo autorskih prava”. To je zapravo autorski sadržaj koji su korisnici X-a učinili dostupnim javnosti.

Oglasio se i Or Lenčner, izvršni direktor kompanije Bright Data. On je rekao u saopštenju: “Pobeda Bright Data nad X-om jasno svetu pokazuje da javne informacije na internetu pripadaju svima nama. Svaki pokušaj da se javni pristup odbije biće neuspešan.”

Pročitajte i:  X (Twitter): Korisnici će morati da plaćaju za otvaranje naloga

Sud je takođe naveo X može pokušati da izmeni svoju tužbu. U tužbi se tražila neodređena naknada i kaznena šteta zbog kršenja ugovora, prekoračenja i zloupotrebe. Kompanija sa sedištem u San Francisku tužila je Bright Data prošlog jula.

U januaru, još jedan sudija iz San Franciska je presudio da Bright Data nije prekršio uslove Mete skidajući podatke sa Facebooka i Instagrama. Meta je mesec dana kasnije okončala svoju tužbu protiv Bright Data-e.

U martu, još jedan sudija iz San Franciska odbacio je tužbu X-a protiv neprofitne organizacije. Ta organizacija je objavila članke zasnovane na podacima koji su kritikovali porast govora mržnje na platformi.

X je tvrdio da ti članci oteraju oglašivače. Time mu nanose štetu od milione dolara, i uložio je žalbu na odluku.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *