BIZIT plus

Zabeležen najveći rast privrede evrozone od 2011. godine

Kompanija za finansijske informacije IHS Markit saopštila je da je u 2017. godini zabeležen najveći rast privrede evrozone u poslednjih sedam godina.

PCPress.rs Image

Markit je naveo da je njegov indeks nabavke u privredi porastao na 58,1 poena u decembru, sa 57,5 prethodnog meseca. Sve vrednosti iznad 50 ukazuju na rast, a decembarski rezultat je najviši od februara 2011, što nagoveštava impresivan tromesečni rast od 0,8 odsto.

„Zvezdani kraj 2017. u evrozoni je zaokružio najbolju godinu u više od deset godina, nastavaljući da osujećuje rasprostranjeno strahovanje da će jačanje političke neizvesnosti omesti privredni rast”, rekao je Markitov glavni ekonomista Kris Vilijamson.
Posebno ohrabrujuće za evrozonu, koja je poslednju deceniju provela pod stalnim pritiskom kriza, jeste to što je prisutan rast u većini zemalja, a ne samo u najvećoj, Nemačkoj. Bolja situacija se osetila i u Irskoj i Italiji, koje su prethodnih godina zaostajale, što je dodatno uticalo na verovanje da je evrozona izašla iz dužničke krize i da je sada u ciklusu rasta koji će smanjiti nezaposlenost. Zapošljavanje je najvišem nivou za 17 godina. Međutim, iako su se ekonomske okolnosti promenile, plate nisu značajnije porasle. 

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari: