Zakon o zabrani TikToka u septembru pred sudom

TikTok će se ove jeseni suočiti sa Ministarstvom pravde u pokušaju da zaustavi zakon koji bi mogao dovesti do zabrane aplikacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Apelacioni sud Sjedinjenih Država za Distrikt Kolumbija odredio je septembarski datum za usmenu raspravu u dva slučaja koji osporavaju zakon koji zahteva da ByteDance proda aplikaciju ili se suoči sa zabranom.

PCPress.rs Image

Prodaja za sada nemoguća

TikTok je podneo tužbu tvrdeći da je zakon neustavan početkom ovog meseca. Kompanija je izjavila da je prodaja ByteDance-a “jednostavno nemoguća” i da je već pregovarala sa američkom vladom kako bi rešila zabrinutosti u vezi sa nacionalnom bezbednošću. Pored toga, grupa kreatora sadržaja na TikTok-u takođe osporava zakon. Oni tvrde da zakon krši njihova prava iz Prvog amandmana jer bi izgubili mogućnost komunikacije na platformi. Navodno, TikTok plaća pravne troškove kreatora u ovom slučaju.

U septembru, apelacioni sud će saslušati izazove u oba slučaja, koji su objedinjeni. Kako napominje Reuters, septembarski datum se poklapa sa TikTok-ovom željom za “ubrzanim” rasporedom u ovom slučaju, koji bi na kraju mogao završiti pred Vrhovnim sudom.

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *