Zakrpljen dugogodišnji bezbednosni propust u GM vozilima

Ko je znao za bezbednosni propust u vozilima General Motors-a mogao je da ga iskoristi i to ne u poslednjih mesec ili dva, već u poslednjih 5 godina.Tesla M8 (22)

Naime, još u prvoj polovini 2010. godine istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji u San Dijegu i Univerziteta u Vašingtonu su proučavali bezbednost u automobilima i ustanovili propust u GM vozilima. Tako su od tada pa do skoro IT sistemi u milion automobila i kamiona ovog proizvođača bili izloženi mogućim hakerskim napadima.

Istraživači su primetili da je hakovanje vozila najlakše uraditi preko OnStar sistema. Ovo je sistem koji omogućava daljinsku komunikaciju sa vozilom preko telefonske aplikacije. Sam sistem ima mnoge prednosti kao što su zaštita vozila od krađe, praćenje ukradenog vozila i daljinsko kočenje i blokiranje paljenja, automatska dojava o saobraćajnoj nesreći i sl.

Ipak, samo postojanje daljinske kontrole vozila stvara mogućnosti za hakerske aktivnosti i korišćenje uočenih ranjivosti. Glavni propust koji sve ovo vreme nisu uspevali u GM-u da reše ticao se uspostavljanja komunikacije između vozila i neautorizovanih telefonskih brojeva, a tako i neovlašćeno preuzimanje kontrole nad vozilom.

Pročitajte i:  Roku pogođen drugim velikim napadom u 2024. 

Ovaj propust je od skoro rešen, ali sama činjenica da je za tako nešto trebalo 5 godina poziva na stalan oprez. Kada su vozila u pitanju više se ne govori samo o IT bezbednosti, već i o bezbednosti ljudi i mogućnosti da pojedini propusti ugroze živote vozača, saputnika ili pešaka.

Danas se o hakovanju automobila mnogo više priča, ali kao što vidimo ova tema nije nova, jedino što postaje sve aktuelnija.

Autor: Luka Milinković

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,