Zašto mi je računar spor?

Pitanje u nazivu uslužnog programa WhySoSlow („Zašto tako sporo“) daje odgovor na to kakva je namena ovog softverskog alata – otkrivanju razloga zašto računar radi sporije. Da bi pomogao u odgovoru na ovo pitanje, WhySoSlow prati rad raznih elemenata koji mogu uticati na performanse Microsoft Windows‑a.

WhySoSlow

Osnovni ekran nudi brzi uvod u najvažnije statusne informacije – brzinu rada i stepen opterećenja centralnog procesora, radnu temperaturu, brzinu odziva jezgra sistema i aplikacija i iskorišćenje radne memorije. Takođe se prikazuje statistika slučajeva kada sistem mora da koristi virtuelnu memoriju na disku, što može značajno da uspori rad ukoliko je uzrokovano nedovoljnom količinom slobodne memorije.

Opcija za analizu će uzeti u obzir sve ove indikatore performansi, a takođe proveriti i mnoge druge elemente kao što su sistemski BIOS, fragmentacija diskova, drajveri, itd. Help u aktuelnoj verziji programa nije potpuno dovršen, pa su saveti za optimizaciju dosta šturi i još uvek ne nude odgovor na pitanje WhySoSlow. Pored toga ne rade razne mogućnosti za kreiranje izveštaja i neke od opcija za alarmiranje.

Pročitajte i:  Copilot se uvodi na više uređaja sa Windows 10 i 11 operativnim sistemom 

WhySoSlow je još uvek u fazi beta razvoja i u ovom periodu je dostupan za besplatnu instalaciju i korišćenje, ali uz ograničenje da će tok trajanja beta verzije isteći oko mesec dana posle objavljivanja. Takođe smo primetili i neke probleme pri čitanju podataka sa hardverskih senzora, koji su dovodili do prekida rada programa. WhySoSlow podržava Windows 7 i novije verzije ovog operativnog sistema, a više informacija potražite na adresi www.resplendence.com/whysoslow_beta.htm

 

Objavljeno u časopisu PC#233

 

Facebook komentari: