Zaustavljeno testiranje autonomnih autobusa u Beču

Beč je u junu ove godine dobio pilot-projekat prevoza putnika električnim autonomnim autobusima, o čemu smo već pisali na stranicama ovog portala. Međutim, prošloga četvrtka projekat je privremeno obustavljen zbog nezgode sa pešakom.

PCPress.rs Image

U projekat je gradsko preduzeće Wiener Linien uložilo 1,5 miliona evra, dva autobusa je izradila kompanija Navya, a saobraćali su brzinama do 20 km/h na relaciji s desetak stanica. Prošloga četvrtka, nakon nešto više od mesec dana autonomnog saobraćanja, došlo je do manje nezgode zbog koje je projekat obustavljen.

Jedan od autonomnih minibusa udario je 30-godišnjeg pešaka. U tom trenutku vozio je brzinom od 12 km/h, a devojka je zadobila lakšu povredu kolena. Navya kao proizvođač vozila koje je učestvovalo u nezgodi sprovodi vlastitu istragu. Za to vreme lokalne službe zadužene za sigurnost prometa zaustavile su projekat testiranja autonomnih autobusa.

Iz kompanije su izjavili kako su svedoci videli da pešak prelazi ulicu gledajući u mobilni telefon i sa slušalicama u ušima, te kako se na taj način zaletela u autobus s boka, pri čemu je zadobila manje ogrebotine.

Pročitajte i:  Bajdenova administracija dodeljuje 1,7 milijardi dolara fabrikama automobila kako bi proizvodile EV

I dalje nije poznato ko je krivac za ovu nezgodu, međutim Navya-ini minibusi ostaju u garaži dok se ne rasvetle sve okolnosti ovog događaja.

Izvor: Futurism

Facebook komentari: