Data centri 2024

Završen ran sistem upozorenja na tsunami

tsunami-watchŠest godina posle strahovitog tsunamija 26. 12. 2004, završen je nacrt ranog sistema upozorenja na tsunami u Indijskom okeanu na kojem su radile Nemačka i Indonezija. Sistem se skraćeno zove GITEWS (German-Indonesian Early Warning System). Projekat će biti završen 31. 3. 2011, a posle toga će Indonezija prihvatiti punu odgovornost za sistem.

Inovativni tehnički pristup tog sistema zasniva se na kombinaciji različitih senzora, čiji je osnovni zadatak brzo i precizno otkrivanje i analiza zemljotresa uz podršku GPS senzora. Upozorenje na tsunami šalje se najviše pet minuta posle podvodnog zemljotresa, na osnovu raspoloživih podataka iz tri stotine stanica, koje su postavljene u Indoneziji tokom proteklih šest godina. Sistem se sastoji od seizmometara, GPS stanica, merenja plime i sistema plutača. Preko sistema za simulaciju tsunamija, podaci se konvertuju na mapu i upozorenje se šalje ugroženim obalama.

Međutim, zemljotres kod grupe ostrva Mentavaj dvadeset petog oktobra ove godine otkrio je nedostatke upozorenja na tsunami. Prvi talasi pogodili su Severni i Južni Pagaj četiri minuta i četrdeset šest sekundi posle zemljotresa ‒ gotovo istovremeno kad i upozorenje ‒ i odneli približno pet stotina života. Iako je upozorenje primljeno, jednostavno nije bilo vremena za reagovanje. Od upozorenja do prvih talasa na Sumatri prošlo je oko četrdeset minuta, ali ostrva Pagaj poslužila su kao štit.

Pročitajte i:  Starlink dobija dozvolu za rad u Indoneziji

Važan zaključak je da se, čak i s kratkim vremenom upozorenja, sistem pokazao tehnički i organizaciono funkcionalnim. Od septembra 2007, otkrivena su četiri tsunamija i izdata su upozorenja za svaki. Međutim, stanovnici manjih ostrva moraju proći bolju obuku da bi znali kako da reaguju kad su ugroženi. To podrazumeva ne samo pravovremeno reagovanje posle dobijanja upozorenja, već i ispravno ponašanje pre, za vreme i posle zemljotresa.

Prirodni fenomeni poput tsunamija iz 2004. ne mogu se sprečiti i takve katastrofe će izazivati ljudske žrtve čak i sa savršenim sistemom upozorenja. Ali rani sistem upozorenja može znatno smanjiti žrtve, što i jeste cilj novog sistema.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,