Računari i Galaksija

ECDL obuka za nastavnike

Obrazovanje zahteva kvalitetan nastavni kadar. JISA i EBC Internet test centar su obezbedili besplatnu obuku i sertifikaciju nastavnika u sedam škola u okviru pilot-projekta.

Vladan Stevanović, ECDL nacionalni koordinator
Vladan Stevanović, ECDL nacionalni koordinator

Informatička pismenost danas predstavlja apsolutni imperativ, kako za profesionalnu karijeru, tako i u svakodnevnom životu, jer nas informacione tehnologije u potpunosti okružuju i sada već predstavljaju neodvojivi deo života svih nas. Značajan deo informatičke pismenosti stiže kroz formalno obrazovanje u vidu nastave informatike, pa je teško zamisliti da ta vrsta podučavanja može da bude naročito kvalitetna ako nastavno osoblje ne vlada informatičkim veštinama. Štaviše, čitav moderan proces prenošenja znanja, ne samo informatičkog, već i svakog drugog, u velikoj meri zavisi od nastavnih sredstava, metoda i učila koja potpadaju pod IKT domen, pa je danas neophodno da svi nastavnici – dakle, ne samo nastavnici informatike – dobro vladaju informaciono‑komunikacionim tehnologijama.

Kvalitet obrazovanja naše dece je u direktnoj zavisnosti od kvaliteta nastavnika koji rade u obrazovnom sistemu. Zato, ukoliko želimo napredak obrazovnog sistema u skladu sa razvojem društva u kome živimo, najefikasnije ćemo to postići ulaganjem u stručno usavršavanje nastavnog kadra da ove tehnologije i koristi u svom radu. Kao ilustracija ove tvrdnje može da posluži podatak da Evropska unija svrstava korišćenje informaciono‑komunikacionih tehnologija među osam najvažnijih kompetencija za zaposlene u obrazovanju. Takođe, prema „Standardima za kompetencije profesije nastavnika“ u Srbiji zahteva se da „nastavnik primenjuje Informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) u planiranju, realizaciji, vrednovanju i inoviranju nastavnog procesa“. Da bi nastavnik uspešno primenio IKT u nastavi, neophodno je da stekne znanja i veštine u korišćenju osnovnih programskih aplikacija. Iako su danas mnoge škole dobro opremljene računarima, akciju nabavke IKT opreme obično nije pratila i odgovarajuća obuka nastavnog osoblja i zato danas mnogi od tih računara nisu iskorišćeni na adekvatan način.

Znanje na poklon

Da bi pomogli školama u podizanju kompetentnosti kadrova u ovoj važnoj oblasti JISA – Jedinstveni informatički savez Srbije, kao nacionalni nosilac ECDL licence i EBC Internet test centar su omogućili besplatnu obuku i polaganje ispita za sticanje svetski priznatog ECDL (European Computer Driving Licence) sertifikata za nastavno osoblje.

JISA je strukovna organizacija, predstavnik naše zemlje u najvažnijim evropskim nadležnim telima i aktivni učesnik u realizaciji Digitalne agende Evropske komisije. Budući razvoj informatičke obuke u Srbiji svoje temelje ima upravo u nastavnicima osnovnih i srednjih škola, zbog čega su u JISA odlučili da određenom broju referentnih škola omoguće potpuno besplatnu online obuku u trajanju od dva meseca, kao i polaganje po četiri ispita čime se stiče ECDL Start sertifikat.

Ovaj projekat ima za prvenstveni cilj podizanje kompetentnosti nastavnika za realizaciju nastavnog procesa u uslovima sve značajnijeg uticaja IKT na društvo, obuku za korišćenje novih IKT u komunikaciji škola‑nastavnik‑učenik‑roditelj, što treba da podigne opšti nivo zadovoljstva svih učesnika u obrazovanom procesu i stvaranje preduslova za korišćenje Interneta kao neiscrpnog izvora novih saznanja, kroz sistem on‑line obuke i testiranja.

Efikasnost online nastave

ECDL Internet test centar je sertifikovala ECDL fondacija iz Dablina, sa ekskluzivnim ovlašćenjem JISA kao nacionalnog nosioca licence za sprovođenje ECDL online testiranja na teritoriji Srbije i Crne Gore. ECDL Internet test centar je dobitnik najznačajnijeg domaćeg priznanja u oblasti IKT „Diskobolos“ i nosilac je sertifikata kvaliteta Evropske privredne komore za trgovinu i industriju iz Brisela za 2009. godinu, za rešenje u oblasti Internet obuke i testiranja. Posebno je važno što se u procesu prenošenja i provere znanja ne pribegava tradicionalnim metodama, već se i obuka i testiranje obavljaju online, što omogućuje polaznicima kursa da posredstvom računara i Interneta pohađaju nastavu sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme.

ECDL online obuka je razvijena na osnovu najnovijih iskustava za brzo i efikasno učenje i usvajanje novih znanja o informacionim tehnologijama. Uči se vizuelno na interaktivnim, praktičnim zadacima, sa odgovarajućim objašnjenjima referenciranim na ECDL nastavni program, uz praćenje simulacija tačnih rešenja. Proces obuke je zanimljiv i takmičarski, tako da u toku obuke polaznik stalno testira svoje znanje i izlazi na ispit onda kada je potpuno spreman.

ECDL online testiranje se izvodi na istoj softverskoj platformi kao i obuka. Ispitni testovi traju po 45 minuta, na testu ima 36 pitanja, a svako pitanje nosi po poen. Za uspešno polaganje ispita potrebno je 75% tačnih odgovora, odnosno 27 ili više ispravno rešenih pitanja.

Iskustva iz prakse

Pilot-projekat besplatne online obuke i sertifikacije nastavnika za sada se sprovodi u četiri osnovne („Banović Strahinja“ iz Beograda, „Jovan Popović“ iz Novog Sada, „Jovan Popović“ iz Kruševca i 12. Decembar iz Sjenice) i tri srednje škole („Nikola Tesla“ iz Beograda gimnazija „Stevan Sremac“ iz Niša i Ekonomsko-trgovinska škola Novi Pazar), gde je naišao na masovan odziv. Više od 90% nastavnika se prijavilo na sistem već u prvoj nedelji, što dovoljno govori o potrebi nastavnika za ovakvom vrstom edukacije i usavršavanja.

ECDL za skole BStDirektorka OŠ „Banović Strahinja“ Divna Dimitrijević nam je prenela da je obuka još u toku a da su u njoj uzeli učešće i nastavnici i stručni saradnici, bibliotekar, medijatekar, pedagog, logoped, računovodstvo i direktor škole. Prema njenom mišljenju, online obuku su rado prihvatili zaposleni, jer im dozvoljava da sami kombinuju svoje vreme i obaveze. Opšti utisak polaznika je odličan, a znanja stečena na kursu su primenljiva u nastavi, kao i u svakodnevnom korišćenju računara. U ovoj obrazovnoj ustanovi takođe ističu da je njihova škola tehnički veoma dobro opremljena, ali da je većina nastavnika bila priučena za rad na računaru, tako da su ovom obukom sva ta znanja proširena i sistematizovana na pravi način.

I u srednjoj školi „Nikola Tesla“ izneli su nam slična iskustva – tamo se, od ukupno 164 kandidata, koji su se našli na listi za obuku i ECDL testiranje, prijavilo čak 160 zaposlenih. Profesorka Jasna Ristić prenela nam je da su njihovi zaposleni i ranije pohađali stručne seminare koji se organizuju online, tako da im je ovaj način rada poznat, pa i oni dele mišljenje svojih kolega da je takav pristup mnogo fleksibilniji i bolji od klasične nastave. Učenici ove škole su opredeljeni za elektrotehničku struku koja je nezamisliva bez primene računara, a nastavnici su u obavezi da odgovore potrebama današnjeg vremena upotrebom računara u izradi nastavnih materijala, njihovoj neposrednoj primeni u predmetima i svakodnevnom životu. Oni koji poseduju potrebna znanja za ECDL sertifikat polaganjem će ih ozvaničiti, a ostali će steći potreban nivo kroz obuku.

U okviru e‑Skills Week, nedelje provere IKT veština na Evropskom nivou, SŠ „Nikola Tesla“ je, u saradnji sa JISA, organizovao obuku i testiranje zaposlenih. Tada se prijavilo 13 radnika i svi su dobili ECDL sertifikat, pa su nakon tog iskustva poželeli da se sve kolege sertifikuju. U ovoj školi kažu da se novčana sredstva za stučno usavršavanje nastavnika teško pronalaze pa nisu želeli da propuste priliku za besplatnu obuku i testiranja, dok u OŠ „Banović Strahinja“ kažu da je zanimljivo, ali ne i presudno, to što je obuka besplatna – oni smatraju da bi bilo idealno kada bi država finansirala sva stručna usavršavanja nastavnog kadra.

ECDL

ECDL, European Computer Driving Licence ili Evropska kompjuterska vozačka dozvola, je opšti sertifikat poznavanja informaciono‑komunikacionih tehnologija, široko primenjen u obrazovnom sistemu svih evropskih država.

ECDL standard je definisan za sledeće programske celine (module):

Modul 1: Osnove informacionih i komunikacionih tehnologija

Modul 2: Korišćenje računara i upravljanje fajlovima

Modul 3: Obrada teksta

Modul 4: Tabelarne kalkulacije

Modul 5: Korišćenje baza podataka

Modul 6: Prezentacije

Modul 7: Informacije i komunikacije

Polaganjem četiri ispita od navedenih sedam nastavnik dobija ECDL Start sertifikat, koji u 147 zemalja sveta predstavlja merilo osposobljenosti za korišćenje informaciono‑komunikacionih tehnologija.

Mladen Mijatović

(Objavljeno u časopisu PC#197)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,