Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Republikanski američki zakonodavci kritikovali su Bajdenovu administraciju nakon što je Huawei predstavio laptop koji pokreće Intel-ov AI čip.

PCPress.rs Image

Huawei je stavljen na listu restrikcija 2019. godine

Stavljanje na listu znači da dobavljači kompanije moraju tražiti posebnu, teško dostupnu dozvolu pre slanja. Jedna takva dozvola, izdata od strane administracije bivšeg predsednika Trampa, omogućila je Intel-u da isporučuje centralne procesore Huawei-ju za upotrebu u laptopovima od 2020. godine. Republikanci su tražili od administracije Bajdena da povuče tu dozvolu.

Huawei je predstavio prvi laptop sa AI mogućnostima, MateBook X Pro koji pokreće Intel-ov Core Ultra 9 procesor.

“Jedna od najvećih misterija u Vašingtonu je zašto Ministarstvo trgovine i dalje dozvoljava da američka tehnologija bude isporučena Huawei-iju“, rekao je republikanski kongresmen Majkl Galager. Galager predsedava Izabranim odborom Predstavničkog doma za Kini.

Prema izveštajima, čipovi su isporučeni pod prethodnom dozvolom. Navodno, nisu obuhvaćeni nedavnim širokim restrikcijama za isporuke AI čipova u Kinu.

Reakcija je znak rastućeg pritiska na administraciju Bajdenovu administraciju da uradi više kako bi obuzdala rast Huawei-ja, skoro pet godina nakon što je dodat na listu restrikcija u trgovini.

Pročitajte i:  Povećajte kapacitet RAM memorije Asus-ovim ažuriranjem BIOS-a za Intel i AMD matične ploče

Huawei je u avgustu sve šojirao lansiranjem novog telefona koji koristi sofisticirani čip. Taj čip je proizveden od strane kineskog proizvođača čipova SMIC, koji je pod sankcijama. Ovaj događaj je postao simbol tehnološkog napretka Kine, uprkos nastojanjima Vašingtona da oslabi kinesku sposobnost proizvodnje naprednih poluprovodnika.

“Ove dozvole moraju prestati”

Na saslušanju Senata ove nedelje, Kevin Kurland, zvaničnik za sprovođenje izvoza, rekao je da su restrikcije Vašingtona na Huawei imale “značajan uticaj” na njen pristup američkoj tehnologiji. Takođe, Kurland je istakao da nije cilj nužno zaustaviti rast Huawei-ja. Cilj je sprečiti ga da zloupotrebi američku tehnologiju za “zlonamerne aktivnosti.”

Međutim, ovi komentari nisu mnogo umanjili frustracije republikanaca prema Kini nakon vesti o novom laptopu koji je predstavio Huawei.

“Ove dozvole moraju prestati”, rekao je republikanski kongresmen Majkl Mekol. “Pre dve godine, rečeno mi je da će dozvole za Huawei prestati. Ipak sada se ne čini da se politika promenila.”

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *