Predstava za decu “Kako se bezbedno ponašati na internetu”

Bezbednost na internetu 2 Povodom Dana bezbednosti dece na internetu, predstavnici kompanije Microsoft, u saradnji sa Treehouse Storytelling Centrom, izveli su edukativnu predstavu na temu “Kako se bezbedno ponašati na internetu”. Pred više od 500 učenika beogradskih osnovnih škola koji su prisustvovali događaju u dvorani Dečjeg kulturnog centra, najmlađim korisnicima interneta predstavljeni su svi rizici i opasnosti koje vrebaju dok su “na netu”.

“Svrha ove edukativne predstave jeste da ukaže učenicima na pogrešno korišćenje interneta, kao i opasnosti od zloupotrebe i kriminala na internetu”, izjavila je danas Jelena Gašić, direktorka Treehouse Storytelling Centra.

Cilj ovog Microsoft-ovog projekta je da podigne svest dece o opasnostima koje vrebaju na internetu, preduslovima bezbednog ponašanja i načinima zaštite, sa posebnim osvrtom na zaštitu korisnika internet socijalnih mreža, kao što su Fejsbuk, Jutjub i u poslednje vreme sve popularniji Tviter.

Prema podacima poslednjeg Microsoft-ovog istraživanja u kojem je učešće uzelo više od 11.000 ispitanika iz 27 zemalja, korisnici interneta širom sveta pokazuju želju da se zaštite od neželjenih sadržaja i pokazuju osnovno razumevanje važnosti bezbednog korišćenja interneta. U sklopu kampanje za povećanje zaštite korisnika, Microsoft je na svoj sajt postavio stranicu koja sadrži korisne savete za bezbednije korišćenje interneta.

“Ključan faktor za bezbednost dece na internetu jeste puno uključivanje roditelja i nastavnika u ovaj proces, što je naročito važno u eri digitalizacije koja sa sobom nosi i nove izazove vaspitanja dece. Zato je istovremena edukacija dece, roditelja i nastavnika najvažnija da bi se obezbedilo pravilno i bezbedno korišćenje interneta i rizici sveli na minimum“, izjavila je Marija Vujanić, menadžer za odnose sa javnošću kompanije Microsoft.

Kompletni rezultati ovog istraživanja su dostupni na linku: http://www.microsoft.com/security/resources/mcsi.aspx

Zanimljivosti:

– 57% anketiranih redovno ažurira svoje softvere

– 39% ispitanika širom sveta ne radi na ličnoj edukaciji o zaštiti tokom boravka na internetu

– 61% ljudi koristi šifre koje sadrže velika i mala slova, odnosno brojeve i znakove

– Svega 18% anketiranih je instaliralo anti-virus i spyware na svoj mobilni telefon.

Izvor: Microsoft

Tagovi: , , , ,