­­LG Nexus 4

Najnoviji smartfon sa Google‑ovim operativnim sistemom nudi vrhunske karakteristike po niskoj ceni.

LG-Nexus-4-add2Nekoliko nedostataka nije moglo da pokvari sveukupno dobar utisak.

Mobilni uređaji sa zvučnim imenom Nexus u sebi nose gene Google‑ovog operativnog sistema Android.

Posle modela Google Nexus One, zasnovanog na Android‑u 2.1, koji je 2010. napravila kompanija HTC, zatim modela Nexus S i Galaxy Nexus S kompanije Samsung (zasnovanih na Android‑u 2.3 i 4.0) sada se pojavljuje novi Nexus trio, s najnovijom verzijom pomenutog operativnog sistema – 4.2 ili „Jelly Bean“.

Pored tableta Nexus 7 (kompanije Asus) i Nexus 10 (Samsung) na scenu stupa i LG‑jev Nexus 4. Kakav je i šta nudi, možete da saznate u daljem tekstu.

Atraktivan komad visoke tehnologije

Nexus 4 već na prvi pogled privlači pažnju. Gorilla staklo, otporno na ogrebotine i mehanička oštećenja, postavljeno na prednjoj i zadnjoj strani, kao i fino obrađene površine okvira kućišta, zajedno odaju utisak besprekorne izrade.

lg-nexus-4 S obzirom na to da je dizajn malo uglast, Nexus 4 ne leži tako savršeno na dlanu. Pa ipak, zapanjujuće je da se samo za 299 evra može dobiti toliki luksuz. A upravo je tako.

Međutim, Nexus 4 se po ovoj ceni prodaje sa samo 8 GB interne memorije. Ako investirate još 50 evra, dobijate varijantu sa 16 GB. Po našem mišljenju, to je dobra investicija. Obe varijante se trenutno ekskluzivno prodaju preko Google‑ovog web sajta www.Google.de/Nexus, a takođe i novi tableti Nexus 7 i Nexus 10.

Prak­tično omo­gućen je di­rek­tan pris­tup va­žnim fun­kci­ja­ma. Od­go­va­ra­jući sim­bol na­la­zi se go­re de­sno u pa­da­jućoj lis­ti.
Prak­tično omo­gućen je di­rek­tan pris­tup va­žnim fun­kci­ja­ma. Od­go­va­ra­jući sim­bol na­la­zi se go­re de­sno u pa­da­jućoj lis­ti.

Nexus 4 ima i dva nedostatka: pored integrisane baterije koja se ne može vaditi, kritiku zaslužuje i otvor za zvučnike na zadnjoj strani. Kada Nexus 4 leži sasvim položen na stolu ili, što je još gore, na mekoj površini, zvuk se toliko prigušuje da će potencijalni vlasnik ovog modela propustiti mnoge pozive. Drugi proizvođači, na primer Samsung, rešavaju taj problem malim izdignućem na zadnjoj strani uređaja.

Fini HD ekran

Najvažnija tehnička izmena koju je doneo LG tiče se ekrana. U model Nexus 4 ugrađen je IPS TFT ekran osetljiv na dodir, koji je smenio OLED ekran ugrađivan u ranije Nexus modele koje je pravio Samsung.

Rezolucija iznosi finih 768 x 1280 tačaka, pa na ekranu s dijagonalom od 4,7 inča omogućava gustinu piksela od 319 ppi (piksela po inču). Što se tiče osvetljaja, ovaj model se ne može meriti s modelima kao što je  Optimus 4X HDLG. Na connect‑ovim testovima izmereno je 427 cd/m2 što omogućava dobru čitljivost sadržaja na ekranu i pod direktnim sunčevim zracima.

Evolucija umesto revolucije

I radna površina ovog smart telefona, prvog koji koristi novu verziju Android‑a 4.2, ima velike koristi od sjajnog ekrana. Kao i kod drugih Nexus modela, čista verzija Android‑a deluje malo zatamnjeno i previše strogo. Ikone i tekstovi se, međutim, prikazuju briljantno.

O­sve­že­nje op­ci­je ka­me­re od osam me­ga­pik­se­la su vi­zu­el­no pre­rađene. Ali ka­me­ra ni­je os­ta­vi­la do­bar uti­sak na tes­to­vi­ma.
O­sve­že­nje op­ci­je ka­me­re od osam me­ga­pik­se­la su vi­zu­el­no pre­rađene. Ali ka­me­ra ni­je os­ta­vi­la do­bar uti­sak na tes­to­vi­ma.

Rukovanje uređajem je intuitivno i odvija se bez problema, baš kao i kod prethodnih verzija Android‑a. Inače, Android 4.2 doneo je izvesne novine.

Tako, na primer, za tekstove postoji samo jedan gest: dovoljno je da se prst pokrene od jednog slova do drugog. Funkcija prepoznavanja teksta će dalje završiti posao. Na našem testu ovo je funkcionisalo besprekorno. Čitaoci connect‑a znaju za ovu funkciju s drugih smart telefona. Tamo se naziva Swype.

Osim toga, Android 4.2 nudi mogućnost konfigurisanja zaključanog ekrana, nov prikaz funkcija kamere i praktičan način pristupa funkcijama preko padajuće liste. Međutim, „goli“ operativni sistem Android još jednom pokazuje koliko je značajna radna površina koju proizvođači sami prave za svoje modele – bez obzira na to da li se radi o varijantama koje primenjuju LG, HTC, Motorola, Samsung ili Sony.

Kod Android‑a u verziji 4.2 na testu smo naišli na neke greške. Google je, doduše, obećao nadogradnju u najskorije vreme, ali tokom faze testiranja ona još uvek nije bila na raspolaganju.

Problem: kamera i memorija

Za opremu važi stara izreka: nije zlato sve što sija. Doduše, Nexus 4 raspolaže svim relevantnim funkcijama, od HSPA+, bluetooth‑a, NFC‑a i WLAN‑a, pa sve do LTE‑a, ali kamera je ostala problematična. Senzor od osam megapiksela daje slike osrednjeg kvaliteta. Bez obzira na to kako je osvetljena okolina – kamera modela Nexus uvek snima fotografije na kojima ima dosta šuma. A ni autofokus ne uspeva uvek da izoštri motiv koji treba fotografisati. Osim toga, postoje problemi i sa kvalitetom video‑zapisa – uprkos punoj HD rezoluciji.

Što se memorije tiče, rezultati su takođe razočaravajući. Testirani model Nexus 4, sa 8 GB memorije, ostavlja korisniku oko 5,4 GB na raspolaganju, a pritom nedostaje podnožje za Micro SD karticu.

S obzirom na ogroman izbor od 675.000 aplikacija u prodavnici PlayStore, ovo je premalo memorije. Barem se muzika može slušati preko streaming usluga, inače bi memorija postala još veći problem.

Brz i izdržljiv

Sli­ke se mo­gu o­brađiva­ti di­rek­tno na Nexus‑u 4. Za­hva­lju­jući moćnoj plat­for­mi i je­dnos­tav­nom me­to­du ru­ko­va­nja, rad je ve­oma lak.
Sli­ke se mo­gu o­brađiva­ti di­rek­tno na Nexus‑u 4. Za­hva­lju­jući moćnoj plat­for­mi i je­dnos­tav­nom me­to­du ru­ko­va­nja, rad je ve­oma lak.

Ako se oskudna oprema i može kritikovati, ukupne performanse modela Nexus 4 su za pohvalu. Ispod elegantnog kućišta nalazi se radna memorija od 2 GB i  Snapdragon procesor ‑ S4, koji proizvodi kompanija Qualcomm. On ima četiri jezgra i radni takt od 1,5 GHz, što predstavlja snažnu podršku u svakodnevnom radu, a i rezultati na benčmark testovima su veoma dobri.

Uz to treba pomenuti i rezultate koje je Nexus 4 postigao u connect‑ovoj laboratoriji za merenja. Ovaj Android u mešovitom režimu rada može da izdrži pet sati i 34 minuta, a vreme za razgovor iznosi skoro 15 sati u E‑mreži i šest sati u UMTS mreži. Dobri laboratorijski rezultati dopunjeni su i dobrim akustičkim svojstvima.

Uprkos nekim nedostacima, Nexus 4 je sjajan telefon koji će opstati na tržištu zahvaljujući svom ekranu, vrhunskim performansama i povoljnoj ceni.

Michael Peuckert,  Hannes Rügheimer

(Objavljeno u časopisu connect 25)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: