130 godina kompanije Nintendo

Kompanija Nintendo slavi značajan jubilej – 130 godina poslovanja. Fusajiro Yamauchi je 23. septembra 1889. godine osnovao kompaniju Nintendo Koppai u japanskom gradu Kjoto. Originalno to je bila kompanija koja se bavila proizvodnjom karti za igru („koppai“ znači „karte“).

PCPress.rs Image

Samo tri godine pre osnivanja kompanije, japanska Vlada je legalizovala kartanje, konkretno kartašku igru „hanafuda“, koje je bila jedna od najpopularnijih kockarskih igara tog vremena. Čak i danas, hanafuda se često igra tokom praznika za proslavu japanske Nove godine.

PCPress.rs Image

Početkom XX veka, Nintendo je postao jedan od najvećih proizvođača karti za igranje u Japanu. Taj momentum je iskorišćen za ulazak u druge industrije, taksi servis, proizvodnju nudli, hotele za iznajmljivanje soba na sate i naravno, video igre. Samo jedna od tih industrija je ostala živa do današnjeg dana (pretpostavljate koja), a svetsku popularnost Nintendo je doživeo zahvaljujući malom italijanskom vodoinstalateru.

Danas Nintendo vredi miliijarde dolara, a najveći profit donose mu konzole (od Switch-a do Wii-ja), kao i serijali igara kao što su kultni „The Legend of Zelda“ i novija „Animal Crossing“.

Pročitajte i:  Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju

Izvor: Kotaku

Facebook komentari: