3D sken katedrale Notre-Dame bi mogao da pomogne u obnovi

Jučerašnji dan, kada je (iz)gorela jedna od najpoznatijih svetskih katedrala, Notre-Dame u Parizu, je potresao čitavu planetarnu javnost. Ipak, već danas stižu dobre vesti. Po svemu sudeći, tehnologija će puno pomoći u vernoj obnovi ove svetske kulturne baštine.

PCPress.rs Image
Prozori katedrale su netaknuti; Izvor: 3D Printing Media Network

Juče je svet s užasom gledao kako gori katedrala stara 850 godina. Ovog jutra je ton daleko optimističniji, pošto se već govori o planovima za obnovu. Za vrlo kratko vreme su prikupljene stotine miliona evra sa ciljem obnove najpoznatije pariske katedrale. Proces obnove će, bez ikakve sumnje, potrajati neko vreme, i za sada zapravo i nije poznato da li će se težiti originalnom stanju, ili pak kreiranju nečeg modernog, što bi bilo više u skladu sa današnjim duhom i vrednostima. Međutim, već sada se zna da će tehnologija 3D skeniranja igrati ključnu ulogu u obnovi.

2015. godine je istoričar arhitekture Dr. Andrew Tallon predvodio tim koji je napravio 3D sken kompletnog Notre-Dame-a u Parizu kako bi kreirao vernu digitalnu repliku srednjevekovne katoličke katedrale. Koristeći najnovije laserske senzore, tim je kreirao 3D sken koji se smatra jednim od najboljih i najkvalitetnijih na svetu, išavši duboko u detalje.

PCPress.rs Image
Izvor: 3D Printing Media Network

Nažalost, Dr. Tallon više nije živ, ali će njegov napor poslužiti prilikom restauracije. Zanimljivo je da je prilikom obavljanja posla on sam izjavio da cilj nije nikakvo očuvanje kulturne baštine, već da ga je prosto zanimalo da stekne više informacija o unutrašnjoj strukturi katedrale.

“Uvek sam bio zainteresovan za gotske građevine i razloge njihove postojanosti tokom vremena. Nažalost, nemamo nikakvu literaturu koja bi se bavima proučavanjem strukturne čvrstine kompletnog zdanja,” rekao je tada. “Koristio sam sofisticiranu tehnologiju kako bih dobio više odgovora, prevashodno laserske skenere, koji su se pokazali kao najbolje i najprimerenije rešenje”.

U jučerašnjoj vatri je potpuno uništen drveni krov, koji datira još iz 12. veka. Istovremeno, uništen je i toranj koji je rekonstruisan u 19. veku. Zahvaljujući digitalnom modelu, kao i velikoj količini prikupljenih sredstava, nema sumnje da će restauracija katedrale biti obavljena brzo i uspešno.

Izvor: 3D Printing Media Network

Facebook komentari: