3D štampač putuje na Internacionalnu svemirsku stanicu

Pitanje transporta materijala u svemir je još uvek komplikovano, budući da zahteva letelice koje imaju puno prostora za skladištenje tereta. To bi uskoro moglo da se promeni, a zahvaljujući tehnologiji 3D štampe.

PCPress.rs Image

Prvi metalni 3D štampač koji će se koristiti u kosmosu putuje ka Internacionalnoj svemirskoj stanici. U pitanju je misija Cygnus NG-20, a štampač je centralni element. Težak je 180 kilograma i očekuje se da na stanicu stigne 1. februara. Za instalaciju je zadužen astronaut Andreas Mogensen, a mašinu je za Evropsku svemirsku agenciju napravio Airbus.

Štampačem će se upravljati sa Zemlje. Štampači bazirani na polimeru su još pre stigli na stanicu, a novi, metalni predstavlja veći izazov. Za štampanje će koristiti nerđajući čelik od kojeg se prave medicinski instrumenti, budući da je otporan na rđu. Pošto se metal stavi u štampač mašina ga topi uz pomoć lasera, a na temperaturi od 1.400 stepeni Celzijusove skale (polimer se obrađuje na 200 stepeni).

Ukoliko testiranja prođu po planu astronauti će moći da štampaju delove i alate, što znači da neće morati da čekaju da stignu sa Zemlje. Kasnije bi mogao da posluži i za druge misije, recimo za štampanje baze na Mesecu od recikliranih materijala i rigolita. Jednog dana bi sličan mašina mogla da bude korisna i na Marsu.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,