Novo doba: AI terapeut vas vodi na zen ostrvo

Psihoterapija je važan deo modernog života, budući da bez mentalne higijene nije lako. Isto važi i za meditaciju. Bilo je pitanje vremena kada će AI ući i u ovu sferu, a nova aplikacija Tomo je već tu – da pomogne u olakšavanju života i u meditaciji.

PCPress.rs Image

Kompanija Replika se udružila sa stručnjacima iza dejting simulatora Blush, pa su zajedno napravili AI aplikaciju Tomo. U centru je AI avatar koji korisnike vodi kroz proces meditacije, a oni koji su aplikaciju testirali još uvek nisu sigurni da će iko moći da se prepusti veštačkoj inteligenciji na isti način kao što to čini sa ljudskim terapeutom.

Tomo se već nalazi u Apple prodavnici, a korisnike vodi na virtuelno zen ostrvo. Nudi program za lični rast i razvoj, mentalno zdravlje i druge stvari koji ublažavaju posledice stresa i modernog života uopšte. Tu je vođena meditacija, joga, ali i psihoterapija u kojoj može da se razgovara s avatarom.

Replika je već bila na meti, a mnogi njene AI družbenike opisuju kao „katastrofu“:

Besplatni probni period traje tri dana, a Tomo nakon toga košta 7,99 dolara nedeljno, ili 49,99 godišnje. Upotreba AI alata u oblasti mentalnog zdravlja ipak je i dalje kontroverzna, između ostalog i zbog toga što privatnost korisnika nije na visokom nivou. Italija je proizvode kompanije Replika zabranila 2023. godine, baš zbog problema u zaštiti podataka.

Pročitajte i:  Italija ulaže 1 milijardu evra u AI

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,