Deezer, muzika iz oblaka

Popularni muzički servis Deezer nedavno je lansiran u Srbiji, koja se tako našla na listi 182 zemlje u kojima korisnici mogu povoljno i legalno da pristupe ogromnoj muzičkoj kolekciji.

deezerPrva verzija Deezer‑a nastala je 2006. godine u Francuskoj pod imenom Blogmusik, ali je nakon sporova vezanih za autorska prava servis ugašen u aprilu 2007. godine. Već u avgustu Deezer je ponovo lansiran, nakon što je postignut dogovor o plaćanju naknade vlasnicima autorskih prava. Danas, šest godina kasnije, Deezer u katalogu ima preko 200 miliona licenciranih pesama, više od 30.000 radio‑stanica, 26 miliona korisnika i tri miliona pretplatnika.

Kako do muzike

 

Deezer funkcioniše po principu pretplate – postoje Premium i Premium+ nalozi (3,49 i 6,99 evra mesečno), a postoji i 15‑dnevni besplatni probni period. U Srbiji, ukoliko ste korisnik Telenora, do kataloga pesama s Deezer‑a možete doći i drugačije, a umesto putem Interneta, Deezer ćete plaćati uz telefonski račun.

Servis je dostupan svim korisnicima ovog operatora u vidu tarifnog dodatka Deezer Muzika, po ceni od 490 dinara za 30 dana, a za taj iznos se dobija Premium+ nalog. Kupovinom ovog dodatka korisnici dobijaju i dodatnih 500 megabajta Internet saobraćaja.

Na portalu www.dobrestvari.rs, nakon unošenja podataka, dobija se aktivacioni kôd neophodan za procesa aktivacije dodatka. Oni koji koriste Telenor Play+ pakete ne moraju da aktiviraju Deezer uslugu, jer je automatski dobijaju u okviru paketa. Ipak, i oni moraju da povežu uslugu sa svojim brojem telefona, što će uraditi na m.dobrestvari.rs/deezermuzika.

Bez obzira na paket koji koristite, nakon preuzimanja Deezer aplikacije na svoj mobilni telefon, možete se prijaviti i početi s korišćenjem servisa. Podržane su sve popularne platforme. Ukoliko ste rešili da isprobate servis, a korisnik ste nekog postpaid paketa, vodite računa da se na vreme odjavite, inače će automatski krenuti pretplata za Deezer za naredni mesec.

Šta nudi?

 

Deezer nalog koji dobijete omogućava neograničeno slušanje muzike na vašem desktop‑u, mobilnom telefonu ili tabletu. Konstantna veza sa Internetom nije potrebna, jer postoji opcija arhiviranja i slušanja u offline režimu. Korisnici na svom nalogu mogu praviti plejliste, birati omiljene albume i izvođače, dodavati željenu muziku u svoje biblioteke. Ukoliko je slušanje radija ono što vas zanima, tu je i lista radio‑kanala, tematski ili po izvođaču.

Jedna od važnih komponenti Deezer‑a je i društvenost. Na servis se možete logovati svojim Facebook nalogom, nakon čega možete pratiti aktivnosti svojih prijatelja na Deezer‑u.

O prednostima Deezer‑a, sa stanovišta korisnika u Srbiji, treba govoriti kao prednostima slušanja muzike iz cloud‑a nasuprot one koja se fizički nalazi na nekom od vaših uređaja. Deezer najčešće upoređuju sa servisom iste namene pod imenom Spotify, ali tu su i neki konkurenti novijeg datuma, kao što su Rdio i WiMP. Osim što nude mogućnost strimovanja muzike, zajedničko svim ovim drugim servisima jeste i to što za sada nisu dostupni u Srbiji.

A muzika iz cloud‑a? Prednost je jasna, baš kao i u slučaju cloud e‑mail servisa, servisa za čuvanje podataka i sličnih – dostupnost na svakom mestu, putem svakog uređaja. Što se Deezer‑a konkretno tiče, izbor muzike veći od sadržaja prosečnog hard‑diska u našim računarima, jednostavan i legalan način dolaska do muzike po povoljnoj ceni, idu mu u korist. A mane? Deezer, kao uostalom ni drugi slični servisi, ne mogu imati u svojoj bazi baš svaku pesmu koja postoji, pa možda nećete pronaći nešto što poželite da čujete.

Činjenica je da se tržište menja, pa je moguće da će i drugi u budućnosti slediti primer Deezer‑a. Da li je u streaming‑u budućnost? Stanje na tržištu govori da jeste, pa se muzička industrija okreće ovakvom modelu poslovanja. Treba da uhvatimo priključak.

Jovana Milićević

(Objavljeno u časopisu PC#200)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

One thought on “Deezer, muzika iz oblaka

Comments are closed.