4G svuda

Mobilni Internet nam je dostupan gde god da se nalazimo, a sada je ponuda tako dobra da 4G može da postane primarna veza sa svetom u vašem stanu. Isprobali smo Vip‑ovu ponudu „Kućni Net“.

Kako biste reagovali kada bi vam neko rekao da danas nećete imati pristup Internetu? Ako se pitate koliko je zaista pristup Mreži postao deo svakodnevice, prebrojte koliko ste puta danas koristili telefon/tablet. Hteli to da priznamo ili ne, „pametni“ uređaji su nas olenjili, promenili su način na koji konzumiramo informacije, sadržaj, kao i međusobnu komunikaciju. Ekrani pametnih telefona sve su veći, kao i brzine pristupa Internetu. Danas je gotovo nebitno da li ruter dobija Internet preko DSL linije, kabla, mobilne mreže ili optike – dok smo doskoro jurili za Wi‑Fi signalom kako bismo mogli da pogledamo video‑klipove, upload‑ujemo multimediju na društvene mreže ili uradimo nešto za posao, mobilne mreže toliko su napredovale da većini nas nije previše bitno da li koristimo mobilni Internet ili smo na Wi‑Fi signalu.

Brzina u pokretu

Zahvaljujući dobroj pokrivenosti 4G signalom, protoci preko 100 Mb/s postale su realnost u najvećem delu Srbije, a prost podatak da Vip mreža svojim 4G signalom pokriva 79 odsto stanovništva govori da ćete skoro uvek imati pristup 4G mreži. Na taj način ne morate da brinete da li neki posao obavljate na Wi‑Fi ili mobilnoj mreži, jer će brzina u najvećem broju slučajeva biti sasvim dovoljna i kada ste u pokretu. Realnost je postala takva da nam je Wi‑Fi stalno aktivan, ali i da su nam navike traženja Wi‑Fi signala nestale, jer smo se navikli na dobar i brz Internet mobilne mreže. Naprosto, možemo sebi da dozvolimo da bez nekih posledica zaboravimo da li nam je Wi‑Fi aktivan.

Pročitajte i:  YouTube dodaje novu alatku koju generiše AI  

Autor ovog teksta imao je interesantnu situaciju da su mu na povratku s jednog putovanja pregorele obe sijalice na levom faru automobila, i to u nedelju u 11 uveče, na lokaciji koja je veoma slabo naseljena. Pored činjenice da je bio sam u autu i da je napolju temperatura bila lepo ispod nule, prva naseljena mesta bila su na desetak kilometara u oba smera.

Zamena sijalice nije toliko komplikovana, ako znate šta radite i imate rezervnu, ali u ovom slučaju, francuski inženjeri potrudili su se da omoguće zamenu sijalice isključivo „naslepo“, osim ako nećete da skidate branik ili točak automobila. Ako se pitate kakve to veze ima sa dosadašnjom pričom, stižemo i do toga – iako je lokacija bila van naseljenih mesta, telefon je pokazivao 4G signal, putem kojeg je jednostavno doći do YouTube „uradi sam“ video‑materijala francuskog autora, koga ovom prilikom pozdravljamo. Dvadesetak minuta kasnije, mogli ste da vidite jednog veoma srećnog korisnika 4G mreže kako blago izgrebane podlaktice i potpuno prljavih ruku skače od sreće oko automobila parkiranog pored puta, sa pokvarenom sijalicom u jednoj, a pametnim telefonom u drugoj ruci. Činjenica da u svakom trenutku, putem pametnog telefona i brze mobilne mreže imate pristup celokupnoj ljudskoj mudrosti ponekad je nezamenjiva, posebno u situacijama kada vam je ta mudrost neophodna.

Pročitajte i:  YouTube Music daje čistiji izgled Now Playing ekrana na vebu 

4G kod kuće

S obzirom na kvalitet mobilne mreže, logičan potez mobilnih provajdera jeste ponuda 4G kućnih Wi‑Fi rutera koji, za razliku od drugih rešenja, ne zahtevaju specijalne tehničke uslove, razvlačenje kablova i bušenje zidova, već je sve operativno prostim uključivanjem uređaja u struju. Isprobali smo Vip rešenje nazvano „Kućni Net“, koje se bazira na 4G mreži i nudi neograničen Internet brzinama 10/2, 20/4 ili 40/6 Mb/s.

PCPress.rs ImagePokazalo se da izbor 4G Wi‑Fi rutera kao primarni izvor kućnog Interneta predstavlja dobru odluku, posebno jer je u toku promotivni period s lepo sniženim cenama mesečne pretplate. Osim neograničenog protoka, mogućnosti istovremenog rada sa čak 32 uređaja (ako imate baš veliku porodicu), sve prednosti Wi‑Fi mreže su tu, a princip rada omogućava postavljanje rutera na poziciju koja vam najviše odgovara, bilo gde u stanu/kući, jer mu je od tehničkih uslova potrebna samo slobodna strujna utičnica.

Da li nas je napredak tehnologije olenjio ili nam je život učinio lagodnijim? Možemo li da se odreknemo Interneta na jedan ili više dana? Na ova pitanja svako može imati drugačiji stav, ali jedno je sigurno: mobilne mreže evoluirale su u globalnog provajdera koji brz Internet obezbeđuje gde god da se nalazimo, čineći ga bitnim delom naših života, pružajući pristup neograničenim informacijama i spajajući ljude širom sveta.

Pročitajte i:  Kako je YouTube kreirao ekonomiju kreatora sadržaja

vipmobile.rs

Marko Nešović

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,