5G demonstranti napali telekomunikacione tornjeve u Holandiji

Napadi na telekomunikacione tornjeve nisu samo pojava u Velikoj Britaniji. Kako De Telegraaf izveštava, a prenosi Reuters, napadači su izvršili podmetanje požara ili sabotažu za nekoliko telekomunikacionih tornjeva u Holandiji, od kojih su se četiri dogodila samo u protekloj nedelji.

PCPress.rs Image

Varvarizmom protiv modernih tehnologija

Incidente je verovatno podstakla panika protiv 5G, a najmanje je jedan počinilac ispisao je sprejem slogan suprotstavljajući se novoj bežičnoj tehnologiji. Potpuna slika nije jasna, mada je National Coordinator for Security and Counterterrorism (NCTV) rekao da je bilo „različitih incidenata“.

U Holandiji je bilo protesta protiv 5G od kada su planovi za raspoređivanje infrastrukture najavljeni u 2019. godini, ali nasilnih akcija „nikada ranije“ nije bilo, prenosi NCTV. Zvaničnici institucije ponavljali su upozorenja da to može da poremetiti komunikaciju, uključujući i hitne službe, i da su u „bliskom kontaktu“ sa policijom i pružaocima usluga.

Nije sigurno da li su napadi bili podstaknuti tvrdnjama o vezi između 5G i COVID-19 ili samo opšta strahovanja od novog bežičnog standarda. U oba slučaja, međutim, ne postoje čvrsti dokazi da 5G ima štetne efekte. Signal visoke frekvencije je tako lako blokirati da ne prodire ni u unutrašnji sloj kože, a mobilne mreže rade tako malom snagom da su znatno ispod sigurne granice za izlaganje zračenju. Napadi su podstaknuti neracionalnijim strahovima, a ne činjenicama. Nažalost, sve veći broj incidenata sugeriše da se nasilje neće zaustaviti u bliskoj budućnosti.

Pročitajte i:  Velika Britanija usvaja svoju verziju Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije

Izvor: Engadget

Facebook komentari: