BIZIT plus

5G intervju: Rade Vujović, Roaming Networks

Kompanija Roaming Networks već uveliko radi na realizaciji 5G mreža u razvijenim zemljama. Gospodin Rade Vujović, generalni direktor Roaming Networks grupe, ekskluzivno za naše čitaoce prenosi stečena iskustva…

PCPress.rs Image
Rade Vujović, generalni direktor Roaming Networks grupe

Kompanija Roaming Networks je jedna od retkih domaćih kompanija koja ima neposrednog iskustva sa razvojem 5G mreža i to na tržištima SAD i Austrije. Kako je došlo do tih projekata?

Naša kompanija Roaming Networks se u domenu radio komunikacija već dugi niz godina strateški razvija na tržištima Balkana, Zapadne Evrope, a od prošle godine i u Sjedinjenim Američkim Državama. Na taj način je postala lider među kompanijama koje se bave ovakvom vrstom posla na Balkanu.

Prateći razvoj tehnologija i potreba za novim servisima korisnika mobilnih mreža bili smo svesni da će ekspanzija razvoja radio mreža telekomunikacionih operatera sirom sveta doživeti veliki procvat i za to smo se na vreme pripremili. Masovna implementacija 4G tehnologije u radio mrežama telco operatora je dominirala u prethodnih nekoliko godina i još uvek traje, a već smo krenuli sa implementacijom 5G tehnologije.

Ono sto je interesantno pomenuti je da se ovakvo ubrzanje implementacije naredne generacije radio tehnologije u pristupnim mrežama telco operatera nikada do sada nije dogodilo. Svaka tehnologija je imala period sazrevanja u komercijalnoj upotrebi dok nije doživela svoju punu eksploataciju kroz novi kvalitet usluge za korisnike. Potom se otvarao prostor za implementaciju nove generacije radio tehnologije.

PCPress.rs Image

Kod implementacije 5G tehnologije u radio mrežama telco operatora stvari su se ubrzale. Potrebe industrije i savremenog čoveka su postavile zahteve za potpuno novim servisima poput automatizacije industrije, autonomnih automobila bez vozača, gejmifikacije društva, televizije veoma visoke rezolucije i mnogo većim brzinama pristupa online sadržajima još tokom implementacije 4G tehnologije.

Pročitajte i:  5.5G se promoviše kao mreža koja će unaprediti povezanost preduzeća 

Danas je epilog poznat, nalazimo se u 5G revoluciji, u vremenu kada implementacija 5G tehnologije dobija puni zamah. Nama su se projekti u domenu implementacija 5G tehnologije prirodno dogodili kao nadogradnja na posao koji smo već godinama unazad kvalitetno radili u domenu implementacije 4G tehnologije.

PCPress.rs Image

Šta ste, na osnovu dosadašnjih iskustava, zaključili o 5G tehnologiji? Da li će ona na globalnom tržištu doneti nešto suštinski novo i bitno?

Razvoj tehnologija radio mreža od prve do četvrte generacije je bio evolucija u razvoju radio mreža i svakom tehnologijom koja je dolazila je pažljivo kreirano novo unapređenje u odnosu na postojeću tehnologiju. Razvoj tehnologije pete generacije je revolucija.

Govorimo o tehnologiji koja će bežično pružiti kvalitet usluge koja se danas pruža samo u mrežama telco opreratora koji do svojih korisnika imaju neku vrstu kabla po kome pružaju širokopojasne usluge. Ako uporedimo 5G tehnologiju u odnosu na 4G, 5G tehnologija će nam doneti 10x veće brzine i 10x manje kašnjenje.

Kada će 5G mreže biti široko pristupačne u razvijenim zemljama?

Posmatrajući razvoj tržišta u zemljama Zapadne Evrope i Americi gde radimo, realno je očekivati da će u narednih 3‑5 godina 5G mreže biti široko prisutne u razvijenim zemljama. Brzi razvoj 5G mreža će industrije zemalja u kojima se budu uvele postaviti u kvalitativno bolji položaj u odnosu na industrije zemalja u kojima se razvoj 5G mreža bude sporije odvijao. Imajući to u vidu, jednostavno je zaključiti koji je razlog za novom trkom u razvoju 5G mreža u svetu.

PCPress.rs Image

Smatrate li da korisnici imaju potrebu za brzinama koje 5G obećava? Da li će adut biti bolja latencija?

Ono što je važno razumeti kod 5G mreže je da su novine koje ona donosi u prvom planu namenjene potpunoj automatizaciji industrije i novim uslugama koje smo do sada gledali samo na filmu, kao sto je vožnja autonomnim vozilom bez vozača, masovna bezbedna upotreba dronova ili pružanje medicinskih usluga na daljinu. Ovde se radi o potpuno novom konceptu funkcionisanja društva. Po punoj implementaciji 5G mreža za velikim brojem poslova koji danas postoje neće biti potrebe, ali će se otvoriti potpuno novi koji će biti masovno potrebni, a da za neke od njih danas i ne znamo.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

Da li su ste radili sa low‑frequency (ispod 6 GHz) ili millimeter wave (do 28 ili 39 GHz) mreže? Ili možda mid‑band (3.5‑7 GHz)? Koja je od ovih tehnologija najpogodnija za naše uslove?

Dostupnost frekvencijskog opsega zavisi od regulative u zemlji. 5G mreže traže značajno veće frekvencijske opsege. Mi radimo u opsezima koji su dodeljeni operatorima i u skladu sa njihovim planovima oslobođeni za 5G radio spektar. Do sada smo radili na frekvencijskim opsezima ispod 6 GHz, ali će se to vrlo brzo proširiti na mmW opsege iznad 24 GHz pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama gde operatori poput AT&T i Verizon strategije izgradnje svojih 5G mreža grade na mmW frekvencijama iz razloga sto je na tim frekvencijama mnogo vise slobodnog spektra koji može biti korišćen za 5G.

PCPress.rs Image

Kod frekvencijskog spektra su pravila fizike veoma jednostavna, veće frekvencije znače kraću distanca prostiranja signala i veću osetljivost na prepreke, ali više slobodnog spektra za širokopojasne servise. Biće neophodna mnogo veća gustina baznih stanica, pogotovo u urbanim sredinama.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva mlade da se pridruže timu Ministarstva za realizaciju projekata

Da li je za realizaciju 5G projekata potrebna neka akcija regulatornih organa? Da li će biti potrebne promene propisa da bi se neke frekvencije potrebne za 5G oslobodile?

Svakako, taj proces je nekoliko godina unazad već u toku. Tome je u svetu prednjačila Kina koja je bila prva zemlja koja je uredila frekvencijski spektar za dolazeće 5G mreže. Prošle i ove godine su Sjedinjene Američke Države ubrzale rad regulatornog organa i završile regulaciju frekvencijskog spektra kao pripremu za masovnu implementaciju 5G mreža. U Evropi regulacija frekvencijskog spektra kao priprema za 5G mreže nešto sporije funkcioniše, ali će svakako razvijene zemlje tokom ove godine taj proces završiti.

PCPress.rs Image

Ima li mesta za strahovanje od zračenja baznih stanica 5G mreže i samih uređaja?

Radi se veliki broj studija na temu uticaja 5G mreža na zdravlje ljudi. Ako me pitate da li će 5G mreže imati veću gustinu baznih stanica ili da li će se koristiti više frekvencije za potrebe 5G mreža, odgovor je potvrdan. Da li postoji izloženost ljudi u okviru radio mreža i da li će biti veća izloženost kod 5G radio mreža, odgovor je potvrdan. A pitanje da li to ima negativan uticaj na zdravlje ljudi… ipak bih ostavio stručnjacima koji se bave tom temom da daju svoj sud.

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog 5G tehnologiji. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari: