5G nastavlja rast uprkos pandemiji

Iako je globalna pandemija mogla da je uspori, 5G tehnologija ne nastavlja samo stalni hod ka sveprisutnosti – ona ​​se zapravo usvaja mnogo bržim tempom od prethodne generacije 4G LTE.

PCPress.rs Image

Rast višestruko brži od prethodne generacije 4G LTE

U decembru 2020. godine postoji 143 komercijalne 5G mreže širom sveta, 303 komercijalno dostupna 5G uređaja i 229 miliona 5G pretplata, sa 225 miliona samo u prošloj godini. To znači da se usvajanje 5G odvija brzinom četiri puta bržom od 4G, napominje 5G Amerika, čineći je „najbrže rastućom mobilnom tehnologijom u istoriji“. Brzi tempo usvajanja 5G važan je za donosioce tehničkih odluka, jer bežična tehnologija postavlja scenu za masovno povećanje količine podataka koje će preduzeća obrađivati tokom ove decenije. 5G mreže obećavaju da će poboljšati brzinu podataka za faktor od 10 do 100 puta u poređenju sa 4G, omogućavajući uređajima da dele i veće delove i kontinuiranije tokove podataka, dok istovremeno podstiču preduzeća da usvoje edge servere za obradu i podataka sa malim kašnjenjem.

Pročitajte i:  Korisnici 5G u Indiji troše 3,6 puta više podataka u poređenju sa korisnicima 4G

Značajni nedavni preokreti u globalnom usvajanju sugerišu da je vreme da preduzeća prihvate 5G sada, a ne kasnije. Pored potrošačkih aplikacija na pametnim telefonima, koje uključuju sve, od komercijalnih podataka i podataka o lokaciji do live video zapisa i augmented reality feedova, 5G mreže biće kanali za bežičnu industrijsku automatizaciju, povezana autonomna vozila i pametne gradove. Američki, azijski, evropski i bliskoistočni lideri zalagali su se za brzo usvajanje 5G-a u nastojanju da ubrzaju digitalizaciju svojih društava, kao i za podršku lokalnom razvoju proizvoda i usluga uz pomoć AI.

Napredak širom sveta

Za razliku od prošle godine, napredak 5G više nije ograničen samo na nekoliko ključnih zemalja – usvajanje se nastavlja širom sveta. Samo u poslednjem kvartalu pušteno je u rad 29 novih 5G mreža, a očekuje se da će ukupan broj mreža porasti na 180 širom sveta do kraja 2020. Slično tome, 5G America predviđa da će do 31. decembra biti 236 miliona pretplata na 5G, s tim da se rast ne događa nužno ravnomerno na celoj mapi.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva mlade da se pridruže timu Ministarstva za realizaciju projekata

Samo 20 današnjih 5G mreža nalazi se u Severnoj Americi, Latinskoj Americi i na Karibima, brojevi koji su i dalje zaostali za 4G LTE, koji se trenutno koristi u 145 mreža samo u tim regionima. Severna Amerika objavila je 3,4 miliona pretplata na 5G, što je porast od 47% u poslednjem kalendarskom kvartalu, koji se završio pre puštanja popularnih iPhone 12 kompatibilnih modela. Ali 5G Amerika kaže da najnoviji standard „tek počinje da se pojavljuje“ u Latinskoj Americi i na Karibima, sa manje od 5.000 pretplata širom tog regiona – znatno ispod prethodnih prognoza. Pozitivno je to što je Brazil povećao dostupnost 5G usluga u urbanim sredinama, a spektar 5G se dodeljuje za proširenja u Čileu, Dominikanskoj Republici i Peruu.

Ekspanzija 5G-a nastavljena je odličnim tempom u Aziji, gde su Južna Koreja i Kina predvodile region po brzini i širini primene, dok su neke zemlje na Bliskom istoku imale impresivno brzu stopu preuzimanja u manjim geografskim oblastima. Evropske prestonice nastavile su da unapređuju svoje uvođenje 5G mreže, donekle odložene potrebom da se ograniči ili ukine oprema koju pruža kineski dobavljač mreža Huawei, a koju su Sjedinjene Države označile kao međunarodni bezbednosni rizik – tvrdnju koju je Huawei više puta demantovao.

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva mlade da se pridruže timu Ministarstva za realizaciju projekata

Izvor: Venturebeat

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,