Data centri 2024

6. čas – rikverc u mraku (26.09.2009.)

W6Da bih isparkirao kola pokazan mi je rikverc. Kod ovog Golfa nalazi se u pravcu prve brzine, ali tako što se prethodno poluga menjača mora pritisnuti na dole. Morao sam tom prilikom da se i pored dva retrovizora  okrenem i gledam pozadi – zamalo se ne ukočih!
Termin za vožnju poklopio se sa mrakom, pa sam prvi put vozio pod svetlima. To je bio i razlog što je, inače odavno naučen, postupak za završetak vožnje dopunjen informacijom da se pre gašenja motora moraju pogasiti svi “trošioci struje” (svetla, brisači…).
Vozio sam bolje nego prošli put ali i dalje nisam zadovoljan svojim reakcijama, Opet sam pri prebacivanju iz treće u drugu pokušavao da sve to odradim ranije nego što treba.
Potpuno sam prihvatio da posle prve brzine (kojom se samo kreće), brzo menjam u drugu. Rečeno mi je, a mislim da je to za mene bilo važno, da kod prebacivanja u veće brzine (i između većih brzina), kvačilo može da se otpusti mnogo brže. Samo se kod prve brzine i delimično druge to mora raditi postupno!
Prihvatio sam i to da (sem ako nije uzbrdica) puštam gas pri ulasku u krivinu i da ga dodajem tek od polovine krivine. Tada me instruktor obično tera da se, pre ulaska u skretanje, malo pomerim udesno kako bi se lakše mimoišao sa potencijalnim vozilom koje skreće u moju ulicu.
Instruktor je džangrizav i dosledan – što je dobro. Istina, osetim ponekad želju da malo zaćuti i pusti me da ga dovedem na lokaciju na kojoj će mi, tek tada, saopštiti utiske. Ponekad mi se učini da u njegovom “mirnom” glasu osetim nervozu, ali potpuno ga razumem. Taj čovek radi po celi dan, a i ja sam verovatno pun bisera. Rekao mi je da je jednog dana imao čak 18 časova!!!  Uostalom, i meni je sledeći susret zakazan u 6 sati. Koliko je cela ova gužva zbog novog zakona dobra ili loša za mene, ne znam. Uostalom, nemam sa čime da poredim.
Pitao sam Instruktora da li se zna hoće li oni koji su počeli pripreme za polaganje vozačkog ispita biti izuzeti iz novog zakona koji (valjda) stupa na snagu 1. decembra. Navodno, čuo je da će se svima koji su započeli obuku dati tri meseca fore da završe sve po starom. On lično misli da će to potrajati i mnogo duže, jer još niko nije uradio ništa na pripremi i instruiranju Auto škola (on je inače vlasnik škole).

Šta sam sinoć (otprilike) sanjao:

san-6A

I jedan vozački:

Kaže Fata Muji:
“Mujo, bolan, trudna sam ”
“Kako bolna Fato kad sam pazio”
a Fata će
” To ti je bolan ko u saobraćaju , đaba ti paziš kad drugi ne paze” !!!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: