69 posto instaliranog softvera falsifikat

Povodom svetskog dana intelektualne svojine, 27. aprila, u Privrednoj komori Srbije organizovana je konferencija Srbija na svetskoj mapi, koja ima za temu sprovođenje prava intelektualne svojine u Srbiji.

pks

Prema podacima koji su izneti na konferenciji, u Srbiji čak 69 posto instaliranog softvera nema odgovarajuće licence, podaci su Poslovnog softverskog saveza. Vrednost ovog piratskog softvera procenjuje se na 70 miliona dolara.

Softver nije jedini problem, kada je o povredi prava intelektualne svojine reč. Uprava carina je tokom prošle godine zadržala više od 160 hiljada falsifikovanih delova za mobilne telefone.

Konferenciju je otvorio Majkl Davenport, šef delegacije EU u Srbiji, koji je rekao da Srbija ima dugu tradiciju borbe za zaštitu intelektualne svojine. čemu svedoči i činjenica da se ove godine obeležava 95 godina od osnivanja Zavoda za zaštitu intelektualen svojine, ali da trenutnim niovoom borbe protiv piraterije ne možemo biti potpuno zadovoljno.

On je dodao i da je potreba puna primena zakona iz ove oblasti, ali i pozdravio delatnosti koje Vlada sprovodi u ovom pravcu.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju
SBB

Tagovi: , , ,