88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

Poslednjih godina besplatni VPN-ovi su postali veoma popularni. Stoga je Top10VPN, nezavisni sajt za testiranje VPN-ova, analizirao mrežni protok 100 najpopularnijih besplatnih VPN alata sa Google Play Store-a, kao i njihove izvorne kodove.

PCPress.rs Image

Rezultati nisu ohrabrujući za korisnike ovih alata. Pokazalo se da čak 88 procenata ima problema sa „curenjem“ podataka, dok je u 17 procenata slučajeva pronađeno više različitih načina na koje su podaci „oticali“ iz VPN-ova.

Takođe, pokazalo se da je u 71 procentu slučajeva došlo do deljenja ličnih podataka korisnika trećim licima (kompanijama), kao što su Facebook ili Yandeh. U 15 alata pronađen je Bytedance kod za praćenje, dok je u 53 slučaja nađena bar jedna funkcija koja ukazuje na potencijalni rizik po privatnost korisnika. Svaki deseti alat ima problema sa enkripcijom podataka, koje bi mogle da utiču na otkrivanje internet aktivnosti, ali i detalja poslatih na određene web sajtove.

Više od polovine VPN-ova pokazivalo je znake nestabilnosti VPN tunela, a samo 20 procenata testiranih alata koristilo je najsnažnije algoritme za enkripciju podataka.

Pročitajte i:  Kako promeniti IP adresu sa i bez VPN-a

O razmeri uticaja ovog istraživanja govori i činjenica da je ukupan broj preuzimanja svih testiranih besplatnih VPN-ova veći od 2.5 milijarde.

Izvor: Betanews

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *