Data centri 2024

A1 Kinoteka počinje godinu premijerom digitalno restaurisanog filma „Derviš i smrt“

Derviš i smrt“, jugoslovenski film snimljen 1974. godine, u režiji Zdravka Velimirovića, digitalno je restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka i biće premijerno i besplatno prikazan 3. februara u Jugoslovenoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj ulici. Dve besplatne projekcije za publiku održaće se u 18.00 i 20.30 časova u Sali Makavejev, a svi oni koji ne budu u prilici da film pogledaju u bioskopskoj sali to će moći da urade online na Facebook stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija od 20:30 časova.

PCPress.rs Image

„Derviš i smrt“ (Centar film) je ekranizacija istoimenog romana Meše Selimovića. Glavne uloge u filmu ostvarili su Voja Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić i Olivera Katarina, kao i druga poznata imena jugoslovenskog filma – Faruk Begoli, Aleksandar Berček, Veljko Mandić, Dragomir Felba i drugi. Film je dobitnik mnogobrojnih priznanja među kojima je 5 nagrada u Puli, od kojih su četiri zlatne i jedna srebrna Arena.

Centralna tema filma, kao i čuvenog romana, je suočavanje pojedinca sa surovim svetom koji ga okružuje i menja iz korena, kao i unutrašnja borba i preispitivanje.

Starešina islamskog reda, derviš, suočava se sa hapšenjem i pogubljenjem nevinog brata. Derviš uspeva da promeni vladajuće ljude, ali ne i duh vladavine, čime doživljava lični poraz. Uz psihološku problematiku film otvara mnoga pitanja koja se odnose na politiku, društvo, ali i ljudski život uopšte.

„Reditelj Zdravko Velimirović transponovao je na film jedan od najvećih romana naše književnosti, koji se dotiče najdubljih pitanja do kojih pojedinac u svom životu dolazi. Roman Meše Selimovića izuzetno je složen i misaon, zbog čega njegova ekranizacija predstavlja pravi podvig, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „Ovo je 31. ostvarenje koje je digitalno restaurisano u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.“

 „Ulazimo u sedmu godinu saradnje sa Jugoslovenskom kinotekom i nastavljamo sa radom na zajedničkom projektu očuvanja i promocije filmske kulturne baštine A1 Kinoteka. Radujem se što godinu započinjemo premijerom digitalno restaurisanog klasika „Derviš i smrt“, kojim ujedno počinje i novi niz od deset filmova kojima ćemo udahnuti novi život  i ostaviti ih u amanet nekim novim generacijama“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija

A1 Kinoteka je projekat koji se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija od 2017. godine u cilju očuvanja filmskog nasleđa.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: