BIZIT plus

Activision Blizzard se suočava sa tužbom zbog seksualnog uznemiravanja

Protiv Activision-a je podneta još jedna tužba zbog uznemiravanja u kompaniji. Kako izveštavaju Bloomberg i Game Developer, anonimna žena koja još uvek radi u Activision Blizzard-u tužila je kompaniju na sudu u Los Anđelesu zbog navodnog omogućavanja seksualnog uznemiravanja i diskriminacije. Kompanija joj je takođe uzvratila kada je podelila svoja iskustva na konferenciji za novinare u decembru 2021. godine, navodi se u žalbi.

PCPress.rs Image

Kompanija se suočava sa sve većim brojem tužbi

Kao i u prethodnim tužbama, žena je optužila Activision Blizzard da rutinski dozvoljava nedolično ponašanje. Viši administrativni asistent u IT-u je navodno bio pod pritiskom da se pridruži uznemiravanju i pipanju žena, i rečeno je da toleriše neželjene seksualne napade i prekomerno opijanje.

Od nje je takođe zatraženo da svoje pritužbe drži u tajnosti i navodno se suočavala sa sve više neprijatnim situacijama na radnom mestu što je više govorila o slučaju.

Takođe, je rekla da se prijavila za druge pozicije u kompaniji kako bi izbegla seksizam u IT-u i pisala predsedniku Allen Brack-u, (koji je podneo ostavku u avgustu 2021. godine kako je skandal rastao) o problemima.

Pročitajte i:  Activision QA - najveći američki sindikat u svetu video igara 

Ponuđeno joj je i preuzela je manje plaćenu poziciju u kompaniji, ali je njena prijava za posao izvršnog pomoćnika odbijena u decembru te godine, ubrzo nakon što se prijavila u novembru.

Žena u tužbi traži odštetu koja uključuje izgubljenu zaradu i medicinske troškove. Ona takođe traži funkcionalne reforme, uključujući smenu generalnog direktora Bobby Kotick-a i korišćenje neutralne firme za istragu incidenata.

Kompanija je koristila neke mere za rešavanje pritužbi za uznemiravanje i diskriminaciju, uključujući otpuštanje zaposlenih, preduzimanje disciplinskih mera i formiranje odbora za sprovođenje inicijativa protiv uznemiravanja. Takođe je rešila tužbu Komisije za jednake mogućnosti zapošljavanja i više je sarađivala u istrazi. Međutim, i dalje se suočava sa sve većim brojem pravnih izazova koji uključuju i više tužbi i istragu SEC-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: