BIZIT plus

Adidas zatvara robotizovane fabrike u Nemačkoj i SAD

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas najavio je u ponedeljak zatvaranje dve robotizovane fabrike u Nemačkoj i SAD, uz obrazloženje da će korišćenje savremene proizvodne tehnologije u Aziji biti „ekonomičnije i fleksibilnije”.

PCPress.rs Image

Adidas je pokrenuo visoko robotizovanu proizvodnju obuće u fabrici “Speedfactory” u nemačkom Ansbahu 2016. godine. Godine 2017. otvorili su sličnu fabriku i u Atlanti u SAD. Nemačka kompanija je otvorila te fabrike kako bi u što kraćem roku na glavna tržišta isporučivala nove sportske linije odeće i obuće. Dodatni razlog je bio rast plata u Aziji i veći troškovi dostave u tu regiju. Prvobitno je planirano da se uspostavi mreža robotizovanih fabrika širom sveta.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak se navodi da će najkasnije u aprilu 2020. obustaviti proizvodnju u ta dva pogona i prepustiti primenu nove proizvodne tehnologije za proizvodnju obuće dobavljačima u Aziji. Dva dobavljača će koristiti novu tehnologiju, koja skraćuje vreme proizvodnje, u izradi šireg asortimana proizvoda, ne samo patika za trčanje, a Adidas će nastaviti da testira proizvodne procese u takozvanom adiLab-u u nemačkom Šajnfeldu. U Adidasu nisu naveli detalje odluke o zatvaranju pogona koji su se pokazali skupim. Ujedno je primena nove tehnologije na različite vrste proizvoda ispala teža nego što su očekivali.

Pročitajte i:  Boston Dynamics napravio robota s krznom

Fabrike su pomogle kompaniji da stekne nova znanja o inovativnoj proizvodnji, naglasio je direktor Adidas-ovog globalnog poslovanja Martin Šankland. Biće ipak ekonomičnije i fleksibilnije da Adidas prepusti primenu nove tehnologije dobavljačima, dodao je. Adidas je 1949. godine osnovao nemački postolar Adi Dasler. Kompanija je u međuvremenu preusmerila većinu proizvodnje iz Evrope u Aziju, posebno u Kinu i Vijetnam gde njihove proizvode danas izrađuje milion radnika, navodi Reuters.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: