Adobe Acrobat i rizični PDF fajlovi

Bezbednosni eksperti su nedavno otkrili da Adobe Acrobat blokira pristup antivirus softverima, pa ovi ne mogu da dođu do PDF fajlova. Tako dolazi do bezbednosnih rizika, budući da su dokumenti koje program otvara bez nadzora.

PCPress.rs Image

Antivirus programi tako ne mogu da prate da li u fajlovima ima malicioznih elemenata, što je vrlo opasno, jer su PDF fajlovi među omiljenim alatkama napadača širom sveta. Često se koriste da u neki sistem ubace malver, a trend je prvi put primećen u martu. Otad se problem samo pogoršava, budući da programi za zaštitu nisu u stanju da u otvorene PDF fajlove implementiraju DLL, bez čega nema provere.

Lista antivirus programa koji nemaju pristup Adobe Acrobat dokumentima se u međuvremenu povećao, pa uključuje i neke velike prodavce, među njima i Bitdefender, Avast, Trend Micro, Symantec, Malwarebytes, ESET, Kaspersky, F-Secure, Sophos, te Emsisoft.

PCPress.rs Image

Kompanija radi na rešavanju problema, a korisnicima se preporučuje da sada više nego ikada budu oprezni kada su u pitanju PDF dokumenti, posebno oni koji stižu od nepoznatih pošiljalaca.

Pročitajte i:  Adobe Acrobat dobija AI asistenta

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,