Top50 Glas publike

Stručnjaci smatraju da Elon Musk krši zakon otkazima u SpaceX-u

SpaceX je otpustio grupu zaposlenih koji su učestvovali u izradi otvorenog pisma korporativnim liderima koji su kritikovali izvršnog direktora Elona Muska. Pismo je pozivalo na jaču politiku protiv uznemiravanja u SpaceX-u i uzdržanije prisustvo Muska na Twitter-u.

Stručnjaci smatraju da Elon Musk krši zakon otkazima u SpaceX-u

Radnici u SpaceX-u se bore za slobodu govora

Nejasno je da li će neko od otpuštenih radnika pokušati da podnese tužbu Nacionalnom odboru za radne odnose. Najteži deo slučajeva odmazde često je dokazivanje da je zaposleni zaista otpušten iz odmazde zbog toga što je govorio, ali SpaceX je olakšao pokazivanje veze. U svojoj belešci zaposlenima nakon otpuštanja, predsednica SpaceX-a je jasno stavila do znanja da su zaposleni otpušteni upravo zbog njihove umešanosti u pismo, koje je okarakterisala kao „preterani aktivizam“.

Ako slučaj bude uspešan, SpaceX bi mogao biti primoran da vrati otpuštene zaposlene uz zaostale plate. Pitanja koja su pokrenuta u pismu takođe se uklapaju u dugogodišnju zabrinutost zbog uznemiravanja unutar SpaceX-a. U decembru, pet bivših zaposlenih u kompaniji javilo se sa pritužbama na specifične probleme uznemiravanja za koje su smatrali da su pogrešno tretirani.

Pročitajte i:  Twitter otpustio 4.400 radnika po ugovoru

Komunikacioni radnici Amerike već shvataju otpuštanje u SpaceX-u kao dodatni razlog za tekuće napore da se organizuju tehnološki radnici. Oni kritikuju Muska da je posvećen slobodi govora, osim u slučajevima kada njegovi zaposleni ostvaruju svoja zakonski zaštićena pravo da govore o svojim uslovima rada. Trenutna dešavanja mogla bi biti tačka okupljanja za radnike u SpaceX-u, baš kao što je to bilo u Google-u i Activision-u.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,