BIZIT plus

Aeolus Robot čisti kuću i pamti omiljeno piće vlasnika

Kompanija Aeolus Robotics iz San Franciska predstavila je prototip robota-kućnog pomoćnika, koji je još uvek u fazi razvoja.

PCPress.rs Image

Pomoćnik, koji nosi ime Aeolus Robot, ume da koristi usisivač, te u svom sklopu ima elemente veštačke inteligencije, a sposoban je i za mašinsko učenje, zahvaljujući čemu može da prepoznaje na hiljade različitih objekata, te upamti ono što vlasnik voli, poput omiljenog pića.

Tako bi ovaj robot mogao da značajno olakša svakodnevni život, te vlasnika oslobodi kućnih poslova, ili ga poslužuje kada se ovaj umoran vrati s posla. Robotski pomoćnik ima i mogućnost mapiranja prostora, a može i da samostalno uklanja predmete koji mu se nađu na putu, te ga sprečavaju u obavljanju posla. Tu je i sposobnost raspoznavanja velikog broja predmeta, a sa različitih udaljenosti, te uglova, pa može da ih skloni na mesto koje je za njih određeno, ili ih donese vlasniku ako ovaj to zatraži. Mobilnost i kamere mu dozvoljavaju da patrolira nekim prostorom, te predvidi situacije koje bi mogle da budu potencijalno opasne, poput različitih zdravstvenih problema kod starijih osoba, a koji izazivaju napade, te je programiran da, čim prepozna takvu situaciju, pozove pomoć.

Pročitajte i:  Novi AI planovi Microsoft-a - pretvaranje korisnika u crtanu animaciju

Kompanija još uvek nije spremna da razgovara o ceni robota-pomoćnika, te su zvaničnici izjavili da će u pitanju biti cifra koja je niža od onih koje porodice izdvajaju za egzotična putovanja.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: