ePlaneta

Agrokoru nije dozvoljeno da otuđi preduzeća u Srbiji

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev Ante Ramljaka, privremenog upravnika hrvatskog Agrokora da preduzeća u Srbiji, koja posluju u okviru ovog koncerna, pređu pod nadležnost Lex Agrokora, čime je poverenik Ante Ramljak praktično dobio zabranu „otuđenja i opterećenja“ nad srpskim firmama. Informacija je potvrđena u Privrednom sudu u Beogradu.

PCPress.rs Image

Lex Agrokor je zapravo Zakon o sistemski važnim kompanijama koje je hrvatski Sabor usvojio u aprilu kako bi spasio Agrokor Ivice Todorića, čime je njegova privatna imovina praktično nacionalizovana.

U okviru hrvatskog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac Merkator S, Frikom, Dijamant, Mg mivela, Kikindski mlin i Nova sloga. Ramljak, koga je hrvatska vlada imenovala da upravlja ovom firmom, obratio se krajem jula Privrednom sudu u Beogradu sa zahtevom da i za firme u Srbiji važi Lex Agrokor, međutim, njegov zahtev je odbijen.

Ova odluka samo je nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbanke, kojoj ovaj koncern najviše duguje, i primenom Lex Agrokora nema garancija da će im više od milijardu evra, koliko su pozajmili Todoriću, biti vraćeno. Ruska banka je svoja prava poslednjih nekoliko meseci pokušala da zaštiti pred međunarodnim i regionalnim sudovima, pa je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu, podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta. Početkom juna nadležni prvostepeni sudovi u Srbiji doneli su rešenja za određivanje privremenih mera obezbeđenja, čime je poverenik Ante Ramljak praktično dobio zabranu „otuđenja i opterećenja” u ovim kompanijama. Ruska Sberbanka onemogućila je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dve srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji.

Sberbanka je, sa druge strane, osigurala da će im hrvatski koncern vratiti deo duga prema ovim kompanijama.

Ramljakov zahtev Privrednom sudu u Beogradu praktično je bio odgovor na mere koje su Rusi preduzeli, ali i deo regionalne poslovne strategije koja je imala za cilj da se privremenoj upravi hrvatskog koncerna u Srbiji daju odrešene ruke. Tako bi Ramljak nad kompanijama koje posluju u Srbiji mogao da uvede prekogranični stečaj.

Identičan zahtev Ramljak je podneo sredinom jula i Okružnom sudu u Ljubljani, međutim, epilog je bio drugačiji. Odlukom suda u Sloveniji ceo Merkator je prešao u nadležnost Lex Agrokora, i potvrdio je Ramljakov zahtev i doneo odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti, što praktično znači prekogranični stečaj. Suštinski, Ramljak će u Ljubljani imati prvu i poslednju reč u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji, i može da upravlja Merkatorom ili da po potrebi proda kompletnu imovinu ili samo deo. Na Ramljaka su time prešla i ovlašćenja zastupnika i opunomoćenika za raspolaganje Agrokorovom imovinom u Sloveniji, odnosno Merkatorom. Žalba protiv odluke koju je usvojio sud u Ljubljani podneta je drugostepenom apelacionom sudu.

Izvor: Politika

Facebook komentari: