AI analizira vreme bolje od meteorologa

Program za predviđanje vremena zasnovan na mašinskom učenju koji su razvili istraživači DeepMinda pod nazivom „GraphCast“ može predvideti vremenske varijable u periodu od 10 dana, za manje od jednog minuta. U izveštaju, naučnici ističu da je GraphCast nadmašio tradicionalne tehnologije predviđanja vremenskih obrazaca sa stopom verifikacije od 90%.

PCPress.rs Image

Stopa verifikacija oko 90%, za manje od jednog minuta

Program za predviđanje vremena koji pokreće veštačka inteligencija funkcioniše tako što uzima „dva najnovija stanja vremena na Zemlji“, što uključuje varijable iz vremena testa i šest sati pre. Koristeći te podatke, GraphCast može predvideti kakvo će vreme biti za šest sati.

U praksi, AI je već pokazala svoju primenljivost u stvarnom svetu. Alat je predvideo spuštanje uragana Li na Long Ajlend 10 dana pre nego što se to dogodilo, dok su tradicionalne tehnologije za predviđanje vremena koje su koristili meteorolozi u to vreme zaostajale. Prognoze napravljene standardnim simulacijama vremena mogu potrajati duže jer tradicionalno modeli moraju da uzmu u obzir komplikovanu fiziku i dinamiku fluida da bi napravili tačna predviđanja.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija - Početak nove ere mobilne veštačke inteligencije

Ne samo da algoritam za predviđanje vremena nadmašuje tradicionalne tehnologije za predviđanje vremenskih obrazaca u smislu tempa i obima, GraphCast takođe može da predvidi teške vremenske događaje, što uključuje tropske ciklone i talase ekstremnih temperatura u regionima. I pošto se algoritam može ponovo obučiti sa nedavnim podacima, naučnici veruju da će alat postati samo bolji u predviđanju oscilacija u vremenskim obrascima koji se poklapaju sa većim promenama koje su u skladu sa klimatskim promenama.

Uskoro bi se GraphCast, ili barem osnova AI algoritma koji pokreće njegova predviđanja, mogao pojaviti u više mejnstrim usluga. Prema Wired-u, Google možda istražuje kako da integriše GraphCast u svoje proizvode. Poziv za bolje modeliranje oluje već je utro put za superkompjutere u svemiru. NOAA (Nacionalna uprava za okeane i atmosferu) kaže da radi na razvoju modela koji će pružiti preciznija očitavanja o tome kada bi se ozbiljni vremenski događaji mogli pojaviti i što je najvažnije, prognoze intenziteta uragana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: