BIZIT plus

Broadcom kupio VMware za 61 milijardu dolara

Broadcom-ova akvizicija kompanije VMware, vredna 61 milijardu dolara, zatvorena je nakon višemesečne kontrole regulatora. Pošto je Kina nedavno dala odobrenje za kupovinu, uz dodatna ograničenja, proizvođač mrežnih čipova uspeo je da obezbedi sva potrebna odobrenja.

PCPress.rs Image

Broadcom je dobio legalno odobrenje za spajanje u Australiji, Brazilu, Kanadi, Kini, Evropskoj uniji, Izraelu, Japanu, Južnoj Arfrici, Južnoj Koreji, Tajvanu, Velikoj Britaniji, kao i odobrenje kontrole stranih investicija u svim neophodnim jurisdikcijama. U pitanju je druga po veličini tehnološka akvizicija, odmah nakon pripajanja Activision-a Microsoft-u. Broadcom proizvodi čine infrastrukturu većeg dela Interneta, jer se koriste u data centrima, mrežnim infrastrukturama, cloud sistemima… VMware je proizvođač softvera za virtuelizaciju i cloud computing, koji omogućava korporacijama da bezbedno povežu lokalne mreže sa javnim pristupom cloud-u.

Upravo to je učinilo VMware logičnom „metom“ za Broadcom, ali je istovremeno akviziciju stavilo u fokus regulatora u više svetskih regiona. Evropska Komisija je, na primer, bila zabrinuta da bi Broadcom mogao da naškodi konkurenciji ograničavanjem interoperabilnosti između hardvera drugih proizvođača i VMware softvera za virtuelizaciju servera. Takođe, postojala je bojazan da bi kompanija mogla da spreči ili degradira pristup VMware softveru hardveru drugih proizvođača.

Broadcom je uspeo da tokom leta dobije EU odobrenje, prvenstveno zbog toga što je svom rivalu, Marvell-u obezbedio IP pristup i izvorni kod za ključne komponente mrežnih optičkih vlakana. Eu je zaključio da su strahovi od povezivanja VMware-a neosnovani i da će se Broadcom i dalje suočavati sa konkurencijom na tržištu.

Postojala je i bojazan da bi tenzije između SAD-a i Kine mogle da prekinu dogovor, nakon što je Bajdenova administracija pre mesec dana objavila nova pravila koja otežavaju izvoz vrhunskih čipova u Kinu. Međutim, odobrenje za to je dobijeno, uz uslove koje je Kina nametnula o tome kako Broadcom treba da prodaje proizvode – odnosno da se obezbedi da VMware serverski softver bude interoperabilan sa rivalskim hardverom.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: