BIZIT plus

AI će postati pametniji od čoveka do kraja 2025.

Elon Musk je pre nekoliko dana izneo još jednu zanimljivu stvar o veštačkoj inteligenciji, budući da je u intervjuu koji se emitovao uživo na platformi X predvideo da će AI postati pametniji od čoveka pre kraja 2025. godine.

PCPress.rs Image

Upitan o tome šta misli o trci za što napredniji AI, Musk je rekao da se radi o najnaprednijoj tehnologiji u istoriji čovečanstva. Dodao je i da je najveća prepreka tom napretku nestašica AI čipova i zaključio da bi to moglo da ograniči dalju evoluciju, bar dok se problem ne reši.

Sve što je Musk rekao ne mora nužno da se ostvari, budući da se radi o pretpostavkama. Neki se s njim već ne slažu, pa je Grady Booch podsetio da se Muskove AI vizije uglavnom ne ostvaruju. Mnogi se slažu da bi AI jednog dana mogao da sustigne čoveka kada je inteligencija u pitanju (AGI), ali niko ne može sa sigurnošću da kaže kada će se to dogoditi.

Možemo da zaključimo da Muskova tvrdnja da će „AI postati pametniji i od najpametnijeg čoveka“ do kraja 2025. godine tek pretpostavka, predviđanje koje niko ne može da potvrdi. Booch tvrdi da smo još uvek daleko od tehnologije koja bi to mogla da omogući, a drugi stručnjaci podsećaju da inteligencija nije jednostavna stvar, pa je malo verovatno da će se svi složiti oko toga šta je to što će mašinu učiniti pametnijom od čoveka. Dodaju i da je sasvim sigurno da će doći trenutak kada će ljudi na moćnim položajima koji su investirali u AI proglasiti veštačku inteligenciju pametnijom od čoveka.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *