BIZIT plus

AI i muzika: Brige oko veštačke inteligencije

U poslednje vreme se svašta dešava s veštačkom inteligencijom, pa je ušla i na muzičko polje. Mnogi su zabrinuti, neki su ljuti, budući da AI sistemi komponuju i produciraju, još samo da zapevaju.

PCPress.rs Image

Mnogi umetnici i sami koriste AI – od aplikacija za komponovanje, do sistema koji prave personalizovane muzičke liste, svi se lagano okreću budućnosti. I muzičari, i publika. AI dakle već utiče na to kako se pravi, ali i kako se sluša muzika, mada je tehnologija još uvek nedovoljno razvijena da bi taj uticaj bio odmah vidljiv.

Mnogi još uvek zaziru od termina „veštačka inteligencija“, drugi pak sumnjaju u njih i tvrde da mašine ne mogu da budu inteligentne jednako kao čovek. To je za sada tačno – AI je pametan onoliko koliko mu se dopusti, dakle zavisi od informacija koje su mu dostupne. Veštačkoj inteligenciji za sada nedostaje „slobodna volja“ za kreiranje potpuno novih stvari i sposobnost da samostalno procenjuje da li je nešto lepo ili ne.

Nije teško da se zamisli AI sistem koji samostalno komponuje muziku, a to se već dešava. Nije veštačka inteligencija više nova stvar na muzičkoj sceni. Čak se i algoritmi za preporučivanje odgovarajuće muzike na streaming servisima zasnivaju na AI algoritmima.

Pročitajte i:  Meta u aprilu dodaje AI u Ray-Ban naočare 

Iako bi AI mogao da napreduje, te da radi svašta, strah da će ljudski kompozitori i tekstopisci postati suvišni je neosnovan. Bar za sada – veštačka inteligencija je daleko od kreativnosti “običnih” muzičara. Eksperti već neko vreme ističu da je obavezno da se veštačka inteligencija koristi etički i da se ne zloupotrebljava, što znači da mora da se vodi i računa o poštovanju autorskih prava – ljudi kopiraju jedni druge iako imaju onu slobodnu volju, vrlo je verovatno da bi s AI sistemima to bio još veći problem, jer uče iz pesama i tekstova koji već postoje. I ne misle dalje od toga. Bar za sada.

Izvor: Thomann

Facebook komentari: