TrendMicro

AI otkrio antibiotik koji ubija čak i visoko-otporne bakterije

Istraživači sa MIT-a uspeli su da naprave algoritam mašinskog učenja koji je generisao lek nazvan Halicin. Njegova specifičnost je što je u stanju da ubije veliki broj različitih bakterija, a to je postignuto na taj način što on sprečava bakterije da razviju otpornost na lek.

PCPress.rs Image

Interesantno je da je lek dobio ime po računaru HAL iz Odiseje 2001. Za razliku od uobičajenih antibiotika, koji se na tradicionalan način bore protiv bakterija, Halicin onemogućava bakterije da stvaraju elektrohemijske veze neophodne za proizvodnju molekula koji se koriste za čuvanje energije. Istraživanja su pokazala da se, na primer u slučaju E. Coli bakterije one ne vraćaju duže od 30 dana, dok konvencionalni antibiotici prestaju da deluju već posle tri dana.

Za treniranje ovog AI sistema istraživači su koristili bazu od 2.500 molekula, od kojih su 1.700 nalaze u postojećim lekovima, kao i 800 molekula iz prirodnih proizvoda, koji su upareni za bazom od 6.000 jedinjenja. Kao rezultat dobijen je Halicin. Na žalost, ako imate problema sa upornim bakterijama, još uvek je daleko dan kada će Halicin moći da se dobije na recept. Tek se rade testovi na miševima, nakon čega će doći na red i ljudi. Zatim na red dolaze dozvole i dok lek ne stigne u apoteke, verovatno će proći još dosta godina.

Pročitajte i:  Uređivač slika sa AI pomaže prodavcima na mreži

Izvor: Engadet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,