Data centri 2024

AI može da ukrade vašu šifru slušajući kako je kucate na tastaturi

Istraživači su pokazali kako AI može da brzo otkrije šifre, jednostavnim slušanjem kako kucate po tastaturi. Oni su koristili tastaturu MacBook Pro računara, mada kažu da je proces izvodljiv na svakoj tastaturi, čak i na onim najtišim.

PCPress.rs Image

Za obučavanje su koristili mikrofon na iPhone-u, s kojim su snimili po 25 pritiska na svaki taster. Ti zvuci su procesirani i od njih su napravljeni spektrogrami, kojim je „nahranjen“ AI model, nazvan CoAtNet. On predstavlja neku vrstu hibridne neuralne mreže, koja je u stanju da „uči“ iz relativno male količine unetih podataka. Naravno, takav pristup ima svoja ograničenja. U konkretnom slučaju, AI neće biti u stanju da „sluša“ šifre sa svake tastature, već samo sa onih čije data setove poseduje. Dakle, da bi se poboljšao procenat uspešnosti, potrebno je odabrati tastature koje se masovno proizvode i za koje postoji veća verovatnoća da će ih korisnici upotrebljavati.

Uglavnom, posle treniranja AI modela, istraživači su naveli da su bili u stanju da dekodiraju čak 95 procenata pritisnutih tastera. Odlične rezultate dobili su i kada su snimali pritiske tastera preko video chat sesija. Recimo, AI je prepoznao 93 procenta pritisnutih tastera tokom Zoom poziva, dok je preciznost kod Skype-a, bila za nijansu manja (92 procenta). Drugim rečima, zaboravljanje da se klikne na „mute“ taster prilikom kucanja tokom online sastanaka, može da u budućnosti predstavlja ozbiljan bezbednosni problem.

Pročitajte i:  Italija ulaže 1 milijardu evra u AI

Istraživači su ponudili i nekoliko potencijalnih tehnika za zaštitu od ove vrste špijuniranja. Na primer, pomenuli su da je moguće koristiti mašine koje generišu tzv. „beli šum“, ili aplikacije na računaru koje bi nasumično generisale tonove kao prilikom kucanja na tastaturi, čime bi se zbunio AI algoritam. Takođe, jedno od rešenja bi bilo i da se prilikom poziva koriste neke egzotične tastature, kako bi se smanjila šansa prepoznavanja zvuka. Naravno, tu je i opcija očitavanja biometrijskih parametara, čime bi se u potpunosti izbeglo kucanje osetljivih informacija.

Ova studija je još uvek u ranoj fazi istraživanja, ali definitivno predstavlja interesantan pravac u kome bi mogla da se kreće bezbednosna industrija u budućnosti. Da li će naći neku konkretnu primenu, još uvek je rano da se proceni, ali definitivno predstavlja pokazatelj koliko široka može da bude upotreba AI modela.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,