BIZIT plus

AI podvodni dron koji pliva i istražuje okeane

Čak 71% Zemljine površine je pokriveno vodom, a eksperti kažu da još uvek manje znamo o okeanima nego o površini Marsa. Zahvaljujući razvoju tehnologije to bi uskoro moglo da se promeni.

PCPress.rs Image

Vodeni dron Hydrus je veliki korak u istraživanju okeana, a u pitanju je potpuno autonomni dron koji je napravljen da se spusti u velike dubine. Kreiran je da sakuplja podatke detaljnije nego bilo koja slična sprava. Koristi intuitivni softver koji su razvili stručnjaci iz kompanije Advanced Navigation, a zahvaljujući njemu može da pravi 3D mape okeana, da ispituje oblike života na velikim dubinama i da stigne tamo gde čovek nikada ranije nije istraživao.

Hydrus je opremljen AI sistemom za navigaciju i 4K kamerom. Prvo testiranje je uključivalo istraživanje jedne brodske olupine u blizini obale australijskog grada Pertha. Dron je zaronio 60 metara ispod površine, a stručnjaci iz Muzeja Zapadne Australije su potvrdili da je poduhvat uspešno izveden i da se radi o najdetaljnijem ispitivanju ove olupine do sada. Hydrus je dakle spreman da zaroni u nepoznato.

Pročitajte i:  Apple-ove ideje - pametne naočare i kamere u vašim ušima 

Izvor: Mashable

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *